Adverteerder-bureau evaluaties: het bureauperspectief

programme d’évaluation .jpg

Wat je niet meet, kun je niet verbeteren. Daarom is een formeel evaluatieprogramma een van de meest waardevolle instrumenten die een adverteerder heeft om zijn relatie en prestaties met bureaus te verbeteren. 

De fundamentele reden voor het uitvoeren van een evaluatie is het verbeteren van processen en de ontwikkeling van vaardigheden en gedragsveranderingen bij zowel het bureau als de klant. Een slecht uitgevoerd evaluatieproces kan schadelijk zijn. Om de voordelen van een formeel evaluatieproces  te maximaliseren, moet het robuust zijn en goed doordacht. De juiste vraagstelling en betrokkenheid bij de planning en opvolging van acties zijn essentieel om een echt rendement te krijgen. De evaluatie moet iedereen die aan het initiatief deelneemt helpen begrijpen waarom er iets gebeurt en moet benadrukken wat moet veranderen. Daarnaast moet het vergezeld worden van een reeks duidelijke aanbevelingen voor verbetering. De evaluatie moet de bureaus helpen om betere resultaten te bereiken en om de klanten te helpen om 'betere klanten' te worden.

WFA en Decideware publiceerden een onderzoek waarbij de evaluatieprogramma's onderzocht werden vanuit het perspectief van het agentschap. 60 kaderleden van 36 verschillende bureaus werden hiervoor ondervraagd. Alle waardevolle input is geconsolideerd in één document, dat hier beschikbaar is.

Dit rapport bevat:

  • Huidige percepties van bureaus over de evaluatieprogramma's
  • KPI's die agentschappen het meest waarderen en die zij het minst waarderen
  • 10 aanbevelingen voor succesvolle prestatie-evaluaties van klanten-agentschappen

Documenten

Agency