Wat is SERP?

Search Engine Results Page.jpg

SERP staat voor Search Engine Results Page. Het is de pagina die een zoekmachine toont als resultaat van een zoekopdracht. De zoekmachine streeft er naar om de SERP zo relevant mogelijk te maken. De zoekresultatenpagina bestaat uit enerzijds betaalde resultaten (advertenties) en anderzijds gratis resultaten (organische resultaten).

Voor de advertenties betaalt de adverteerder een bepaald bedrag aan de zoekmachine telkens iemand op de advertenties klikt. De kost varieert in functie van verschillende parameters: zoekwoord, sector, periode, enz. Betaalde zoekresultaten hebben vaak een hogere conversie dan organische resultaten.
Voor de organische zoekresultaten worden specifieke algoritmes gebruikt waarbij een website getest wordt op verschillende factoren. Bij een goede score krijgt je website een hogere plaatsje in de SERP. Hoe hoger je website in die lijst staat, hoe meer bezoekers je website zien. Via Search Engine Optimization (SEO - zie aldaar)) kan je een hogere plaats in de SERP bekomen en kan je site dus gemakkelijker gevonden worden.