Digitaal adverteren ontsnapt grotendeels aan recessie

depense.jpg

Digitale reclame groeide in Europa in 2019 met 12,3% tot 64,8 miljard euro. Dit werd vooral aangestuurd door een sterke evolutie van de uitgaven voor video, mobiele telefonie en sociale media.

COVID-19 heeft echter een einde gemaakt aan jaren van 'double-digit' groei voor de digitale reclame-industrie. Nieuwe cijfers geven aan dat de daling in 2020 ongeveer -5,5% zal bedragen. Dit is wel nog steeds veel minder dan de daling van alle andere media, namelijk -21,3%. De bevindingen van IAB Europe komen overeen met het laatste Global Ad Trends rapport van WARC, waarin een daling van 6,5% van de Europese internetbestedingen voor dit jaar wordt voorspeld.

Men verwacht dat alle media in 2021 terug zullen groeien, maar de groei zal de geleden verliezen in 2020 niet onmiddellijk compenseren. Mediaspecialisten voorspellen dat de reclamemarkten waarschijnlijk een periode van drie jaar nodig zullen hebben om zich te herstellen. Voor digitale media zal de heropleving sneller zijn, namelijk 12 tot 14 maanden.

Bron: IAB Europe en WARC

Media