Voedingssector respecteert engagementen

Food.jpg

UBA en Fevia (de federatie van de voedingsindustrie) gingen in 2004 van start met de uitwerking van een reclamecode voor voedingsmiddelen. In 2012 beslisten Fevia, UBA en Comeos (de federatie van de handel en diensten) om een stap verder te gaan inzake verantwoorde marketing naar kinderen en lanceerden de Belgian Pledge. Deze werd aangepast aan het snel veranderende mediagebruik van kinderen in 2017. Vorige maand werd de Belgian Pledge 3.0 gelanceerd, waarbij o.a. de reclame door online influencers opgenomen werd.

Met dit zelfregulerend initiatief nemen deelnemende voedingsbedrijven, handelaars, restaurantketens en cateraars duidelijke engagementen in het kader van reclame naar kinderen jonger dan 12 jaar:

  • enkel adverteren voor producten die beantwoorden aan voedingskundige criteria of geen producten adverteren ongeacht criteria.
  • geen communicatie doen over producten in basisscholen, behalve in de scholen waar de directie er specifiek naar vraagt of er uitdrukkelijk mee akkoord gaat omwille van educatieve doeleinden.

De JEP (Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame) en Group M werden ingeschakeld voor de opvolging van de engagementen van de Belgian Pledge. Het monitoring rapport 2018/2019 is nu gepubliceerd en de resultaten van de monitoring zijn zeer positief:

  • 98,3% van de TV spots die de ondernemingen die lid zijn van de Belgian Pledge uitbrachten in Q1 van 2018 waren conform.
  • 100% van de websites van de ondernemingen die lid zijn van de Belgian Pledge waren in 2019 conform.
  • 100% van de bedrijfsprofielen op sociale media van de ondernemingen die lid zijn van de Belgian Pledge waren in 2019 conform. 

Kortom, de voedingssector respecteert de aangegane engagementen in de Belgian Pledge en neemt zo via zelfregulering haar verantwoordelijkheid.

Het volledige monitoring rapport is voor UBA leden hier beschikbaar:

Documenten