Vijf e-commerce trends

ECOMMERCE.jpg

WARC publiceerde een rapport waarin ze 5 belangrijke trends in e-commerce identificeren.

1. De versnelling van e-commerce
Het rapport voorspelt een groei voor e-commerce in 2020 van +30,4%. Merken in sectoren zoals FMCG zien het aantal online bestellingen snel toenemen. Marktplaatsen zoals Amazon en Alibaba kenden een uitzonderlijke groei, en omnichannel retailers zoals Walmart en Target breiden eveneens hun online aanbod uit. Merken die momenteel niet direct aan de consument verkopen werken samen met ander platformen.

2. Marketing gaat terug naar de basis
Merken herzien hun marketing-aanpak en gaan terug naar de basis: product, plaats, prijs en promotie. Merken bieden grotere packs en multi-buy opties aan, tegen verschillende prijspunten, om zo de winstgevendheid van de online retail te verhogen. Levering is een nieuw 'moment van de waarheid' voor online merken, met de verpakking als belangrijkste touchpoint. Unboxing is een belangrijke kans om zich te onderscheiden. Intussen stimuleren direct-to-consumer merken herhalingsaankopen en maken daarvoor gebruik van first-party data. Voor deze merken wordt het concept van customer lifetime value belangrijker.

3. De verschuiving naar e-commerce media
E-commerce platformen zoals Alibaba en omnichannel retailers zoals Walmart en Target evolueren naar reclamemedia. Amazon kende in het eerste kwartaal van 2020 een recordgroei van 43,8% in advertentie-inkomsten naar 3,9 miljard dollar. Merken zijn duidelijk geïnteresseerd in advertentieformaten die gelinkt zijn aan e-commerce.

4. Het gevaar van kortetermijndenken
De opkomst van e-commerce media versnelt de verschuiving naar kortetermijndenken. En dat wordt alleen maar verergerd door de recessie. Toch is een sterk merk de sleutel tot het verbeteren van de prestaties van direct-respons advertenties en tot het handhaven van online prijspremies. Een slimme mix van investeren in het merk én activering is de sleutel tot succes. Vertrouwen in de hele end-to-end ervaring is essentieel in e-commerce.

5. De opkomst van livestreaming
COVID-19 heeft de groei van live-streaming e-commerce versneld. Online winkelen in China is in toenemende mate een sociale ervaring met populaire beroemdheden die hun winkelbezoeken livestreamen. Het livestream-formaat houdt in dat een influencer een product online demonstreert en antwoord geeft op vragen. Livestreams vinden plaats in real-time, veelal op een smartphone. Zij zijn een zeer effectieve manier om de offline winkelervaring te combineren met online aankopen. In China waren er in maart 2020 reeds 560 miljoen livestream gebruikers, wat 62% van het totale aantal internetgebruikers van het land vertegenwoordigt.

E-commerce & Sales