Opinie door Eric Spapens (Worldline): Elektronisch betalen is een blijver

Eric-spapens.jpg

Dat elektronische betalingen hygiënischer zijn dan cash, weten wij al langer. Zowel de consument als de door de COVID-19-crisis getroffen retailsector raakten hier meer en meer van overtuigd.

Van midden maart tot april kende het aantal elektronische betalingen een frappante daling van 30 procent door de sluiting van alle niet-essentiële winkels. Tegelijkertijd steeg het aantal online betalingen met 30 procent. Ook na de heropening van de winkels bleven Belgische consumenten online bestellen: online betalingen zijn zelfs met 15 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.
 
Tijdens de lockdown was de helft van de betaalterminals niet meer in gebruik. De heropstart per sector zagen we onmiddellijk weerspiegeld in het aantal geheractiveerde terminals. Sinds juni zit het aantal elektronische betalingen terug op hetzelfde peil als voor COVID-19.
 
Een ding valt zeker op: zowel het aantal elektronische transacties als de waarde per transactie is gestegen. De Belg betaalt dus niet alleen vaker elektronisch, maar geeft ook meer uit per transactie. Op Vaderdag werd 9,5 miljoen keer elektronisch betaald: de hoogste piek in transacties voor 2020 tot dusver. Handelaars kunnen deze groei mee stimuleren door elektronische betalingen aan hun klanten aan te bieden.
 
Dit brengt ons meteen bij de meest opvallende trend: contactloos betalen is niet meer weg te denken. Terwijl nog geen 1 op 10 betalingen contactloos was in het begin van 2020, kiest de klant steeds vaker voor deze snelle en hygiënische manier van betalen. Toen de limiet voor contactloze betalingen zonder pincode verhoogde van 25 naar 50 euro, steeg ook het aantal betalingen dat op die manier gebeurde tot 25%. En de stijging stopte niet. Eind juli gebeurde al 1 op 3 van de betalingen contactloos, wat meer dan het dubbele van voor de lockdown is.
 
De trend is duidelijk: elektronisch, en meer bepaald contactloos betalen, is een blijver. Deze betaalmethode wint aan populariteit bij de klant. Als handelaar kan je er dan ook maar beter op inzetten. Want naast de meest hygiënische oplossing bied je je klant optimaal gebruiksgemak door meerdere betaalopties aan te bieden. Contactloos betalen is snel en naadloos: een klant hoeft enkel zijn of haar kaart, smartphone of smartdevice tegen de terminal te houden. Dat vertaalt zich in minder wachtrijen en tevredener klanten. Geen wonder dat 20 procent van de shoppers onder 35 jaar de winkel verlaten als ze er niet elektronisch kunnen betalen. Je product of dienst mag het beste op de markt zijn, maar de betaalmethode geeft nu meer en meer de doorslag.
 
Eric Spapens is directeur van strategische partnerships en public affairs voor handelaars bij Worldline.

Data & Technology