Eva Agten, Telenet is de nieuwe vice-voorzitter van de Expert Community CMI

Eva

Eva Agten is de nieuwe vice-voorzitter van de UBA Expert Community Research CMI. Naar aanleiding van dit voorzitterschap stelden we haar enkele vragen. 

Wie is Eva Agten?

Vanuit een interesse om de samenleving en de relatie tussen mens en samenleving beter te begrijpen, startte ik jaren geleden mijn opleiding in de Sociologie. Sindsdien ben ik gepassioneerd door marktonderzoek en consumenteninzichten. Na mijn studies ging ik eerst aan de slag bij BASE, en sedert 4 jaar bij Telenet als Market Research en Consumer Insight Manager. De telecom- en entertainmentwereld zijn constant in beweging, waardoor twee dagen nooit dezelfde zijn en ik na meer dan 15 jaar nog steeds geboeid ben door deze sector. 

Waar ik het meest van hou in mijn job, is niet alleen het distilleren van key insights en aanbevelingen uit data en rapporten, maar ook het meedenken met de marketingteams; en op die manier mee waarde te creëren voor het bedrijf, én voor onze klanten.

Puur onderzoeksmatig haal ik het meeste voldoening uit het vertalen van een business vraag naar een zo optimaal mogelijk research design, en het verkennen van nieuwe research tools, methodes en metrics.

Wat is voor u de meerwaarde van de Expert Community Research CMI?

Tijdens de laatste Online Expert Community gingen we dieper in op de impact van COVID-19 op marktonderzoek. Het werd een heel interessante en interactieve sessie, en al gauw begonnen we ook niet-COVID-19 gerelateerde ervaringen uit te wisselen. Na afloop kwam vanuit de community de duidelijke vraag om op meer frequente basis zo’n interactieve sessies te organiseren, iets wat ik alleen maar kan toejuichen. Ik hoop dat we door regelmatige uitwisseling van kennis en ervaringen niet alleen kunnen bijdragen aan elkaars expertise, maar ook kunnen uitgroeien tot een hechte community. Er werden alvast enkele interessante toekomstige topics op tafel gelegd!

Heeft COVID-19 de manier waarop we werken veranderd?

Tijdens de Expert Community werd duidelijk dat COVID-19 ook op onze business een niet te onderschatten impact had, heeft en waarschijnlijk zal blijven hebben.

Dit voornamelijk m.b.t. de manier waarop aan research gedaan wordt; met als duidelijke winnaar online onderzoek. Voor sommige deelnemers een waardig alternatief voor vroeger gebruikte methodes, maar voor anderen eerder een tijdelijke oplossing. Dit omdat online onderzoek toch nog beperkingen heeft i.v.m. het gebruik van een grote hoeveelheid aan stimulusmateriaal, het capteren van non-verbale feedback en onderzoek bij oudere of minder digital-minded consumenten.

Op kortere termijn zien we ook verschuivingen m.b.t. het type onderzoek dat gepland wordt; denk maar aan meer fundamenteel onderzoek, trendonderzoek en customer journey research. Verschillende deelnemers zullen ook meer ruimte in de budgetten voorzien voor ad hoc onderzoek.

Hoewel er de laatste maanden wel wat geschoven werd met projecten en budgetten, soms over departementen heen, bleven de totale research budgetten en het aantal research projecten voor de meeste deelnemers vooralsnog stabiel. Ook voor 2021 verwachten de deelnemers hetzelfde tot een licht gestegen marktonderzoeksbudget. We kunnen uiteraard geen uitspraken doen voor de hele sector, maar dit is alvast goed nieuws!

Research & Insights