Merken maken de overstap van gamification naar gaming

gaming.jpg

Gamification is sinds geruime tijd een van de gevestigde instrumenten van marketeers. Verschillende grote globale merken evolueren nu naar daadwerkelijke gaming.

In de 'WARC Guide to Marketing in the Gaming Ecosystem' legt Natasha van der Pas, Senior Strategist bij Wunderman Thompson, uit dat de motivatie om deel te nemen aan bvb. een loyaliteitsprogramma sterk lijkt op die van gaming - het gaat om de sensatie om te winnen.

Traditionele programma's dreigen echter hun relevantie te verliezen naarmate het publiek jonger wordt en de markt meer verzadigd raakt. Gamificatietactieken zoals 'swipe to win' en 'spin the wheel' - zijn een manier om de zaken fris te houden. En deze zijn succesvol: van der Pas citeert onderzoek waaruit blijkt dat acht op de tien mensen deelnemen aan programma's waar dergelijke technieken worden toegepast.

De volgende evolutie is ongetwijfeld die van het echte gamen. "In plaats van alleen maar punten te verdienen aan transacties, verdienen de klanten een spel, en het spelen ervan beloont hen met in-store aanbiedingen, digitale beloningen en kansen om te winnen", zegt ze.

Merken zo divers als Starbucks, Shell en Disney hebben dergelijke spellen gecreëerd, niet alleen om bestaande klanten loyaal te maken, maar ook om nieuwe aan te trekken. En als het creëren van een nieuw spel moeilijk lijkt, is er altijd de optie om bestaande populaire spellen te gebruiken.

Met miljoenen mensen die dagelijks urenlang aan mobiele games besteden, is het een ideaal platform om boeiende ervaringen op te bouwen voor klanten.

E-commerce & Sales