Multinationals insourcen creatieve en digitale diensten

internationals.jpg

Volgens een nieuw onderzoek van WFA en The Observatory International nemen multinationals digitale diensten meer en meer in eigen handen. 3 van de 4 in-house bureaus zijn in de afgelopen vijf jaar opgericht. De interne teams krijgen steeds meer werk: 82% zegt dat de werkdruk in het afgelopen jaar verder toegenomen is. Sommigen suggereren ook dat het coronavirus niet heeft geleid tot bezuinigingen in deze interne agentschappen, maar in sommige gevallen juist het omgekeerde.  

Respondenten melden dat het insourcen van creatief werk kostenbesparingen oplevert (in sommige gevallen meer dan 30%), een betere integratie (64%) en meer merk- en bedrijfskennis (59%). Vijfenvijftig procent meldt ook dat interne teams snellere en meer wendbare processen hebben.

Uit het rapport blijkt dat van de multinationale bedrijven die een in-house bureau hebben, 94% creatieve mogelijkheden voor digitale content in huis hebben. Dit in vergelijking met ongeveer de helft van de bedrijven die interne mediaplanning en -aankoopmogelijkheden hebben.

Bijna alle respondenten (95%) blijven echter werken met externe bureaus, waarbij ongeveer 37% van de creatieve output van het interne team komt.

Ondanks de wijdverspreide veronderstelling dat adverteerders moeite hebben om kwalitatief hoogstaand talent aan te trekken, melden de respondenten een gemiddeld personeelsverloop van slechts 9 procent.

Andere belangrijke inzichten zijn:

  • Een hoge algemene tevredenheid: 82% van de respondenten verklaart tevreden of volledig tevreden te zijn met de output van hun interne teams. De KPI die wordt gebruikt om de effectiviteit van interne bureaus te beoordelen is de kwaliteit van de output (81%), gevolgd door kostenbesparingen (52%) en snelheid naar de markt (38%).
  • De belangrijkste uitdagingen voor interne teams zijn het beheren van de workflow (dit was een uitdaging voor 62% van de respondenten), het stellen van prioriteiten voor projecten (een probleem voor 52% van de respondenten) en de noodzaak om de capaciteiten en vaardigheden uit te breiden (48%).
  • Digitaal en Video domineert de output: de belangrijkste creatieve diensten die intern worden geleverd zijn videoproductie, video, e-mail/eCRM, collateral zoals e-brochures en verkoop-kits en sociale media, die allemaal werden gevonden bij 73% van de respondenten. Display (65%), website ontwikkeling en bedrijfscommunicatie (beide 62%) waren de volgende op de lijst.
  • De omvang van de interne creatieve teams varieert sterk: 57% van de respondenten had in totaal 50 of minder mensen inl hun interne creatieve bureaus, terwijl 24% meer dan 100 mensen had.
    Een aantal respondenten gaf aan dat het beheren van de relatie tussen hun externe en interne creatieve teams een uitdaging was. Sommigen keken naar externe bureaus voor de ontwikkeling van grote, strategische ideeën, waarbij het reguliere productiewerk in eigen huis wordt gedaan, maar anderen hadden de omgekeerde aanpak.

Bijna 40% zei dat ze zowel interne als externe bureaus toestonden om tegen elkaar te concurreren voor projecten om de best mogelijke antwoorden te geven. Een probleem was dat 43% zei dat ze interne bureaus anders informeerden dan externe bureaus, en 52% gaf toe dat hun interne bureaus door andere KPI's werden beoordeeld.

Het volledige rapport kan je hier downloaden.

Documenten

Agency