Gegevensoverdracht van Facebook naar VS onder vuur

protection des données.jpg

De Ierse gegevensbeschermingsautoriteit (DPC) heeft een onderzoek ingesteld waardoor Facebook kan gedwongen worden om de overdracht van gegevens van de EU naar de VS te stoppen. Volgens de DPC kunnen de 'Standard Contractual Clauses '(SCC's) waarop Facebook zich baseert, niet worden gebruikt voor de overdracht van gegevens tussen de EU en de VS. Facebook heeft aangegeven dat het tegen het besluit van de DPC in beroep zou gaan.

Dit volgt op een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het Hof heeft het zogenaamde "Privacy Shield", ongeldig verklaard. Dit is het belangrijkste instrument voor de overdracht van gegevens tussen de EU en de VS. De veiligheid van persoonsgegevens is niet gegarandeerd volgens het Hof. Voor EU-bewoners is het namelijk onmogelijk om naar de rechter te stappen in de VS als zij denken dat hun gegevens onrechtmatig door de Amerikaanse overheid worden verwerkt. Het is voor Amerikaanse veiligheidsdiensten te makkelijk om de gegevens van Europeanen in te zien.

De Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van Handel zijn al sinds vorige maand in gesprek over aanpassingen van het Privacy Shield, zodat die wel voldoet aan de eisen van het Hof. Maar het zou nog maanden kunnen duren totdat daar duidelijkheid over is.

Ondertussen heeft de Europese Raad voor gegevensbescherming (EDPB), waarin vertegenwoordigers zetelen van alle nationale gegevensbeschermingsautoriteiten, twee werkgroepen opgericht om de kwestie van de overdracht van gegevens tussen de EU en de VS verder te onderzoeken.

Media