Google onderschrijft zelfregulering

google.jpg

Google wordt als belangrijke digitale speler nu lid van de European Advertising Standards Alliance (EASA) en het Centrum Communicatie / JEP. Reeds geruime tijd vraagt UBA aan digitale spelers om actief te participeren in de zelfregulering van de sector. We zijn blij dat Google op deze uitnodiging is ingegaan. Het is belangrijk dat ook digitale media hun verantwoordelijkheid opnemen om deel uit te maken van dit controlemechanisme voor commerciële communicatie. 

Via zelfregulering nemen adverteerders, bureaus en media de verantwoordelijkheid om mediakanalen veilig te maken voor mensen en merken. In België gebeurt dit door de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame, afgekort JEP, en deel van het Communicatie Centrum (voorheen de Raad voor de Reclame). UBA maakt hier sinds de oprichting in 1974 actief deel van uit, zetelt in het bestuursorgaan en in het Executief Comité, en levert vanuit de adverteerders-sector ook een belangrijke financiële bijdrage voor de werkingskosten van beide organisaties. Nationale zelfregulerings-organisaties verenigen zich op Europees niveau in EASA (European Advertising Standards Alliance).

Google wordt als belangrijke digitale speler nu lid van de European Advertising Standards Alliance (EASA) en het Centrum Communicatie / JEP. Thierry Geerts, Country Manager Google België, is enthousiast over de beslissing : "Google is verheugd en vereerd om het eerste bedrijfslid van EASA te worden. We zijn overtuigd van het belang van het vertrouwen van de consument in de advertenties die ze online zien voor de toekomst van onze branche en om het internet voor iedereen open en betaalbaar te houden. We weten ook welke belangrijke rol advertenties spelen om Belgische bedrijven te helpen herstellen en te doen groeien in deze moeilijke tijd. EASA en zijn netwerk van Europese advertentieregulators spelen een absoluut cruciale rol in deze inspanning, en we zijn trots als onderdeel van de advertentie-industrie in België om hieraan deel te nemen. We kijken ernaar uit om EASA te ondersteunen bij het handhaven van hoge normen voor veilige, verantwoorde digitale advertenties voor consumenten, terwijl de leden blijven evolueren om gelijke tred te houden met ons snel veranderende ecosysteem."

Reeds geruime tijd vraagt UBA aan digitale spelers om actief te participeren in de zelfregulering van de sector (cfr. eerder verschenen artikels: Digitale media ondermijnen zelfregulering commerciële communicatie en  UBA eist concrete maatregelen van Facebook). UBA is dan ook zeer verheugd dat Google op deze uitnodiging is ingegaan. Het is inderdaad belangrijk dat ook digitale media hun verantwoordelijkheid opnemen om deel uit te maken van dit controlemechanisme voor commerciële communicatie. Wij hebben er vertrouwen in dat andere digitale platformen, waaronder Facebook, het voorbeeld van Google zullen volgen.