Wat kan je met TikTok?

TikTok-UBA.jpg

TikTok is het snelst groeiend sociaal medium. Maar hoe ga je daar als merk mee om? Bram Blondeel, Creative Director van Mediamixers, dook in de wondere wereld van crossfading, stickers en dance squads.

“Maak eens een TikTok video?” is een vraag die we wel vaker krijgen van onze klanten. En terecht, TikTok is vandaag dé video-app. Extreme groeicijfers en dat zeker tijdens de lockdownperiode. Het publiek dat de app voornamelijk gebruikt zijn jongeren tussen de 8 en 20 jaar, maar dit evolueert naar een ouder publiek. Een duidelijk succesverhaal en – naar men zegt – de eerste social videoapp die echt perfect aansluit bij het gebruik van onze smartphone (vlot te maken en altijd in 9:16 formaat).

Maar wat kunnen wij als bedrijf leren van de app? Wel, de populariteit van TikTok is vooral te danken aan de content door de gebruikers. In deze video verzamelden we enkelen van de ontelbare visual effecten die populair zijn in de app. Of het nu gaat over het creëren van een dance squad die uit clones van jezelf bestaat of humoristische en verrassende overgangen, de gebruikers kunnen vooral hun creativiteit de vrije loop laten.

Vaste tricks en challenges maken het ook vlot mogelijk om persiflages te maken, zoals de hond in de candyshop op 45sec. Of de magische spiegel of een make-up borstel die van de ene video naar de andere gegooid wordt. De humor die vaak in de video’s verwerkt wordt, verschillende ‘surprise-elementen’ en de combinatie met muziek maken dat we blijven kijken. Bovendien zijn de video’s vaak visueel interessant én stralen gebruikers ook echt een eigen stijl uit. Eigenheid wordt beloond.

Het TikTok videoformat van max 60 seconden zorgt er ook voor dat gebruikers vaak vrijwel meteen to-the-point komen. Een sterke start van de video zorgt ervoor dat de fans je niet wegswipen voor een volgend snackje video. Iets waar we in online video ook steeds voor zorgen met een thumbstopper. Een intro van jouw video die de aandacht van ons publiek meteen grijpt en hun duim letterlijk stopt.

User generated content is ook een sterkte. Iets wat we recent zelf deden in volle quarantaine met deze commercial voor Lipton in samenwerking met WigWam Agency. De jongeren namen – in overleg met mij als regisseur – zelf beelden op in hun eigen settings. 

TikTok is natuurlijk een platform waar mensen komen om zich te laten entertainen, al evolueert het ook voorbij dansjes en videoclips. Met bvb. beelden uit de Black Lives Matters betogingen. Een evolutie die ook YouTube maakte: van kattenvideo’s naar een nieuwsmedium dat zelfs steeds meer video’s censureert. Begrijpelijk als er tips opduiken over hoe bleekwater in te spuiten…

Maar terug naar TikTok. Net als bij YouTube is het grote succes ook te danken aan een heel sterk algoritme. Dat leert razendsnel jouw persoonlijke smaak kennen en reikt je steeds meer passende content aan. Iets wat wij als marketeers ook nastreven: ons publiek leren kennen én onze content voor hen optimaliseren. Online bestaan daar heel veel mogelijkheden voor. Vanuit A/B testing met onze video’s weten we vaak al wat wel en niet zal scoren voor onze doelgroep. Zeker in langere samenwerkingen plukken we hier samen de vruchten van.

Een sterke podcast die verschillende verhalen vertelt over de impact van deze algoritmes is Rabbit Hole van de New York Times. Langer dan 60 seconden, maar toch ook een aanrader waar je naar blijft luisteren.

Als bedrijf zelf een TikTok account aanmaken kan natuurlijk ook werken. Onze vrienden van DEME laten hun schepen mee dansjes uitvoeren op steeds sterk passende songs. Ook gebruiken ze beelden van hun crew op zee: dolfijnen die meezwemmen met een groene zeereus. Technopolis gooit dan weer hoge ogen met allerhande coole proeven die je vlot zelf thuis kan nadoen. Een sterke manier om te linken met hun potentiële, jonge bezoekers. #scienceiscool. Ook nodigden ze Celine Dept uit, met 8,6 miljoen volgers (and counting) België’s populairste TikTok influencer.

Over influencers gesproken, volgende keer verdiepen we ons in marketing en advertising op TikTok! Met o.a. een nieuwe soort: de TikTok mum.

Dit artikel is een bijdrage van de vereniging Custo

Content