Zes uitdagingen voor merken in 2021

Six défis.jpg

In een periode van volatiliteit is het voor merken moeilijk om plannen te maken voor de lange termijn. Een onderzoek van WARC schetst 6 uitdagingen voor marketeers in 2021.

1. Reageren op de recessie
De gebeurtenissen van 2020 blijven nog een tijdje nazinderen: de aanpassing van marketingstrategieën aan de nieuwe e-commerce realiteit, de inkrimping van mediabudgetten, het bevriezen van merkondersteunende activiteiten. Er is een focus op conversie en een verder versnellende trend naar digitale kanalen, met Amazon en TikTok als groeiverhalen. Tegelijkertijd moeten merken nieuwe creatieve oplossingen vinden om zich te onderscheiden in een post-corona markt.

2. Effectief blijven in het tijdperk van e-commerce
De COVID-19-pandemie heeft de groei van e-commerce wereldwijd versneld. Inspelen op deze trend is een topprioriteit voor 2021. Merken maken plannen om hun distributie te heroriënteren en te experimenteren met nieuwe modellen. Sommigen onderzoeken direct-to-consumer opties, op zoek naar manieren om het voor consumenten gemakkelijker te maken om een nieuwe aankoop te doen. Deze verschuiving in de distributie zal een domino-effect hebben op de merkstrategie en de media-investeringen.

3. Thuisconsumenten betrekken
Aangezien de beperkingen voor consumenten in veel grote markten tot ver in 2021 zullen voortduren, zal de 'thuis'-levensstijl een drijvende kracht achter verandering blijven, en mogelijk nieuwe kansen bieden. Voor merken betekent dit dat ze moeten ontdekken waar en hoe ze een onderdeel van ons thuisleven kunnen worden.

4. Succes in het 'gesloten' web
De zogenaamde 3rd party cookie staat op het punt te verdwijnen, als gevolg van de druk van regelgeving en van eenzijdige acties van o.a. Apple en Google. Dit geeft nog meer macht aan grote 'walled gardens' zoals Amazon en Alibaba op het moment dat hun aandeel in de advertentiemarkt stijgt. Nu digitale reclame wordt gedomineerd door een klein aantal mediaplatforms, staan marketeers voor de moeilijke taak om hun activiteiten over die 'walled gardens' heen te beheren.

5. Structureren van de volatiliteit
Bedrijven zullen tot in 2021 verstoringen blijven voelen door COVID-19. Er zal een ernstige economische recessie zijn. In sommige markten verwacht men ook aanhoudende protesten, variërend van Black Lives Matter tot anti-vaxxers. Voor marketeers kan dit een opportuniteit zijn om een leidende rol te spelen in de reactie op de volatiele markt en om hun bedrijven te helpen te transformeren.

6. Het groeiend belang van gezondheid en wellness
Gezondheid en wellness zullen centraal blijven staan bij de heropbouw. Steeds meer merken spelen in op deze trend en passen zich aan aan de nieuwe prioriteiten van de consument op het gebied van zowel lichamelijk als geestelijk welzijn. Naarmate de gezondheidszorg meer digitaal wordt, moeten merken hun aanbod zorgvuldig bijsturen.