4 belangrijke retailtrends voor 2021 door trendwatcher Cate Trotter

Cate Trotter headshot no smile.jpg

De sector van de retail is in 2020 zonder twijfel veranderd, in sommige gevallen misschien wel voorgoed. Cate Trotter, Head of Trends bij Insider Trends, legt uit hoe volgens haar het verkooplandschap er in 2021 uitziet. In een wereld die nog steeds worstelt met de COVID-19-pandemie, identificeert Cate de 4 belangrijkste retailtrends die hun stempel zullen drukken op de komende maanden.

 

1. Retail moet flexibeler worden

Als de gebeurtenissen van de afgelopen 12 maanden iets hebben aangetoond, dan is het wel dat retailers flexibeler moeten zijn.

We kunnen onmogelijk weten wat de toekomst brengt of wat de impact van bepaalde gebeurtenissen zal zijn. De COVID-19-pandemie is niet de eerste ingrijpende globale gebeurtenis die ons treft, en het zal zeker ook niet de laatste zijn.

Retailers moeten hun zaak flexibel opbouwen zodat ze het roer op ieder moment kunnen omgooien als de situatie daar om vraagt. Dat gaat van configureerbare winkeldesigns over digitale ecosystemen tot personeelsopleidingen en het dienstenaanbod.

Het grote voordeel van een dergelijke flexibiliteit is dat retailers sneller kunnen inspelen op de veranderende wensen en behoeften van klanten in het algemeen. De wereld evolueert iedere dag weer een stukje sneller, en alleen door daar flexibel mee om te springen kunnen handelaars gelijke tred houden met die ontwikkelingen en nieuwe verkoopkansen aangrijpen wanneer ze zich aandienen.

 2. Resale krijgt een groter aandeel in retail

Vorig jaar gingen gewone handelaars producten in steeds grotere mate herverkopen. Daarmee spelen ze in op de toenemende vraag van consumenten naar duurzamere winkelmogelijkheden.

De financiële gevolgen van de COVID-19-pandemie leidden voor heel wat mensen tot banenverlies, een lager loon en minder werkuren, wat het groeiende aandeel van resale in de kaart speelde.

In 2021 verwachten we dat het aandeel van resale in de retailsector zal toenemen in plaats van dat het een afzonderlijk, op zichzelf staande activiteit vormt. De circulaire economie zal in belang toenemen, waarbij tweedehands en nieuw naast elkaar zullen bestaan, en producten die niet opnieuw verkocht kunnen worden, gebruikt zullen worden om er nieuwe mee te maken.

Dat uit zich nu al, bijvoorbeeld bij Patagonia, dat een knop 'buy used' bij al zijn producten op zijn website heeft toegevoegd, en bij Globetrotter, dat in zijn winkel in Frankfurt niet enkel nieuwe, maar ook tweedehandsproducten verkoopt.

Ook Levi's lichtte met Levi's Haus in Londen al een tipje van de sluier over wat tot de mogelijkheden behoort. Zo omvat het productaanbod een nieuwe lijn die volledig is gemaakt van oude en kapotte Levi's-kleding. Klanten die hun oude kleding binnenbrengen, krijgen daar een beloning voor. Een rechtstreekse resale-optie zou daar perfect bij kunnen aansluiten.

De retailsector zal resale en tweehandsproducten in dezelfde mate moeten omarmen als nieuwe producten. Aangezien tweedehandsproducten over het algemeen goedkoper worden aangeboden, zullen retailers hun verkoopcijfers moeten herbekijken, waarbij de relatie met de klant de voorrang krijgt boven individuele verkoop.

 3. E-commerce wordt onderhoudender

De COVID-19-pandemie heeft de opmars van e-commerce een flinke boost gegeven. Het ziet ernaar uit dat het 'nieuwe normaal' nog wel even normaal zal blijven, en de dominantie van e-commerce zal dan ook enkel toenemen.

In 2021 moeten merken bekijken hoe e-commerce het label van 'gemakkelijkheidsoplossing' kan afschudden en de klanten ook entertainment bieden. Online winkelervaringen worden over het algemeen steeds verder geperfectioneerd zodat klanten zo snel en vlot mogelijk kunnen overgaan tot hun aankoop.

Onvermijdelijk houdt dat het risico in dat klanten steeds weer naar dezelfde producten worden gedirigeerd of dat ze helemaal voorbijgaan aan andere producten die hen ook wel zouden kunnen interesseren. Resultaat: klanten raken snel uitgekeken op online winkelen.

De noodzaak om van online winkelen en nieuwe producten ontdekken een leuke ervaring te maken is de reden waarom zoveel klanten hun heil zoeken buiten de traditionele e-commercewebsites. Zogenaamde Marktplaatsen bieden een ruimere waaier aan te ontdekken producten, en social media bieden inspiratie op een georganiseerde en visuele manier.

Marketeers moeten zich de vraag stellen wat klanten ertoe aanzet om te willen kopen, en ze moeten via hun e-commerceaanbod manieren zien te vinden om daarop in te spelen. Dat omvat het gebruik van alle verschillende onlinekanalen die hun ter beschikking staan.

Retailers moeten ook nieuwe verkoopmanieren omarmen, met hun klanten in contact treden via virtuele events, tutorials, tips en challenges.

4. Live commerce wordt het nieuwe normaal

Nog een doorbrekende trend uit 2020 die marketeers in de gaten moeten houden, is de livestream commerce.

Door het persoonlijke aspect van fysiek winkelen in real time te combineren met de grote afzetmarkt en het gemak van e-commerce, houdt de verkoop via livestreams een interessantere manier van online shoppen in.

De lage instapdrempel op het vlak van benodigde apparatuur betekent dat deze moderne variant van het homeshoppingkanaal toegankelijk is voor zowat ieder merk waar ook ter wereld dat wat dan ook verkoopt.

Die veelzijdigheid maakt het veel toekomstbestendiger dan vorige trends. Livestream commerce kan uitgezonden worden vanuit een fysieke winkel, buiten, een opnamestudio, een event of welke locatie dan ook.

Dat levert een enorm marketing- en verkooppotentieel, dat al werd aangegrepen door bijvoorbeeld Amazon, Burberry of Levi's.

Meer weten over de moderne manier van verkopen? Volg dan Cates nieuwe online retailopleiding, 'The Modern Commerce Academy' (voor UBA leden $175 ipv $400 met de voordeelcode 'earlyadopter')

 

 

E-commerce & Sales