Interactieve content voor een betere binding

interactif-content-uba.jpg

Een tekst lezen of video bekijken is een vrij passieve activiteit, zeker als je het vergelijkt met een quiz spelen of een auto configureren. Hoe dat komt? Interactiviteit werkt uitnodigend.

Volgens een studie van Demand Gen Report gelooft 88% van de marketeers in de kracht van interactieve content als differentiator tussen merken die op elkaar lijken.

Interactieve content is per definitie content die de gebruiker uitnodigt tot interactie, die zijn aandacht grijpt en hem aanzet om actief mee te doen. Een eenvoudig voorbeeld van interactieve content is een verzekeringsfirma die onmiddellijk een gratis offerte opstelt.

Interactieve content heeft een grote aantrekkingskracht en leent zich bijgevolg perfect voor commerciële en marketingdoeleinden.

Band met het merk

Een kostbaar voordeel is dat interactieve content first-party data genereert. Consumenten die willen deelnemen aan een interactieve beleving (polls, games, configurator, video enz.) moeten meestal hun gegevens delen. Zo kom je uit de eerste hand te weten wat hun interesses, voorkeuren en typische handelingen zijn; iets wat je veel minder hebt met zogenaamd 'passieve' content.

Interactieve formats wekken de visie en waarde van een merk tot leven, en nodigen de consument uit om daar actief aan bij te dragen. Dat versterkt de band met het merk, met mogelijk een grotere klanttevredenheid tot gevolg.

De belangrijkste formats

Wat volgt is een lijst met voorbeelden van interactieve content

  • Rekenmachines en configurators

Dit format wordt hoofdzakelijk gebruikt door e-commercebedrijven en automerken, en stelt de consument onder meer in staat om berekeningen te maken en prijzen te vergelijken.

  • Quizzen, polls, games en vragenlijsten

Deze formats geven je inzicht in de kennis en standpunten van de deelnemers en overhalen hen om zelf hun gegevens met je te delen.

  • Interactieve foto's en video's

Interactieve foto- of videogalerijen kunnen consumenten overtuigen om een product eerst eens te proberen voor ze het kopen. Zo zorg je dat de consument altijd met een meer dan tevreden gevoel terugkijkt op zijn aankoopbeslissing.

  • Interactieve e-books

Als je de gewoonte hebt om lange teksten te publiceren, zoals whitepapers of onderzoeksrapporten, is het een goed idee om een versie te maken waarin de lezer naar wens kan navigeren. Zo vindt hij sneller de passages die voor hem relevant zijn.

  • Live chats, diagnostische tools en probleemverhelping

Of je nu je toevlucht neemt tot automatische tools zoals een chatbot of je laat interne tools ontwikkelen voor probleemdiagnose en -verhelping, beide oplossingen stellen je in staat om de vragen van je consumenten op een meer persoonlijke manier te beantwoorden en sneller technische ondersteuning te bieden.

  • Evaluaties

Deze vragenlijsten dienen om je in de schoenen te verplaatsen van een prospect die een complex verkoopproces doorspartelt. Ze worden gebruikt om persoonsgegevens en herkenningspunten aan te reiken op basis waarvan de leden van je community zich een idee kunnen vormen van hoe ver ze van een bepaald doel verwijderd zijn.

Content