Wat is een FLoC?

FLoC-UBA.jpg

Momenteel wordt meestal gekeken naar de websites of pagina's die mensen bezoeken om te achterhalen waar surfers naar op zoek zijn. Dat gebeurt dan aan de hand van opvolgingstechnieken zoals cookies van derden of het zogenaamde 'device fingerprinting'.

Federated Learning of Cohorts (FLoC) biedt in die context een alternatief aan: een oplossing waarbij vertrouwelijkheid centraal staat en die zinvolle reclame wil verspreiden door grote hoeveelheden mensen met gelijkaardige interesses (cohorten) te groeperen.

De browser maakt gebruik van machine-learningalgoritmes om zo'n cohorte samen te stellen. Die algoritmes kunnen gebaseerd zijn op de URL's van de bezochte websites, op de inhoud van de pagina's of op nog andere factoren. De kernidee is dat die gegevens en het algoritme plaatselijk bewaard worden in de browser en niet ergens anders worden gedownload. De browser stelt ook uitsluitend de gegenereerde cohorte ter beschikking.

Google Chrome wil de FloC-cohorten beschikbaar stellen voor openbare tests in maart en is van plan om in het tweede kwartaal van 2021 te beginnen met het uittesten van FloC-cohorten met adverteerders in Google Ads.

FloC zou het dus mogelijk moeten maken om doelgerichte reclameboodschappen te verspreiden door gebruikers te groeperen in groepen met gelijkaardige interessen (cohorten dus). Dat verhoogt de vertrouwelijkheid in vergelijking met het aanspreken van individuen op basis van cookies van derden.

Data & Technology Media