Advertentieverificatie. Waarom is het interessant?

iStock-1286590722 (1).jpg

Advertentieverificatie is een proces waarmee adverteerders kunnen controleren of hun advertenties in de juiste context, in de juiste sectie van een website en aan de juiste doelgroep worden weergegeven. Deze advertentietechnologie is belangrijk; het kan de manier veranderen waarop marketeers digitale media aankopen (vnl. display & video) en hoe impressies worden gemeten in de markt.

Hoe werkt het ?

Ad verification wordt meestal gebruikt door adverteerders om te controleren of de attributen van een advertentie overeenkomen met de voorwaarden die zijn vastgelegd in de campagne-instellingen (aantal impressies, doelgroep, geografische locatie, inhoudelijke parameters). Kortom: doet mijn campagne wat het belooft? Om dit te doen, worden specifieke “tags”, samen met de advertentie ingezet om de inhoud van de pagina van de uitgever te analyseren en ervoor te zorgen dat de site geschikt is voor de advertentie in kwestie.

De ad-verification aanbieder stuurt dan rapporten terug naar de adverteerder of het mediabureau, zodat ze gegevens zoals de plaatsing of de prestaties kunnen analyseren. Het hele punt van advertentieverificatie is om een derde partij, de zogenaamde ad verification vendor, te hebben die onpartijdig is en onafhankelijk de levering van de campagnes kan verifiëren.

Het doel van verificatie is niet om te voorkomen dat verdachte advertenties worden weergegeven . De RTB-veiling heeft op dat moment immers al plaatsgevonden. Het kan echter helpen om bepaalde uitgevers met een lage viewability of frauduleus verkeer vroeg in de campagne af te weren door ze uit te sluiten (exclusion list, ook wel blacklist genoemd) in het aankoopplatform (DSP).

Waarom is advertentieverificatie nodig?

Verificatie van advertenties wordt meestal gebruikt door adverteerders, maar ook uitgevers kunnen hiervan profiteren.

Voor adverteerders helpt het bij het besparen van hun advertentiebudget dankzij het verbeteren van de efficiëntie van advertentiecampagnes. Het stelt een adverteerder ook in staat om te controleren of de advertenties worden weergegeven zoals contractueel is overeengekomen met de uitgever, in een brandsafe omgeving. Advertentieverificatie spoort uitgevers ook aan tot transparantie met betrekking tot de manier waarop zij siteverkeer tot stand brengen en commercialiseren.

Voor uitgevers daarentegen helpt advertentieverificatie om het risico op frauduleuze advertenties op hun sites te minimaliseren en om meer controle te hebben over de advertenties die op de site worden getoond.

Door geautomatiseerde advertentieverificatietechnologie te implementeren, waarbij automatisatie belangrijk is vanwege het hoge aantal advertenties in omloop, is het voor uitgevers mogelijk om bepaalde reclame te blokkeren (illegale producten, slecht gerichte advertenties, pornografie,…)  

Neem deel aan de Expert Community van 26 maart om uw mening kenbaar te maken rond dit onderwerp. Is het interessant om een lokale (Belgische) optie voor advertentieverificatie verder uit te werken? Met de steun van adverteerders kan dit initiatief verder worden ontwikkeld en zullen we campagnes op lange termijn kunnen monitoren.

Media