De transitie van de digitale marketing naar inhouse

Transition inhousing_iStock-1283488555.jpg

De technologische ontwikkelingen binnen het marketingvakgebied volgen zich met rap tempo op. Robotisering en Artificial intelligence zijn keywords van het afgelopen jaar en betekenen eigenlijk dat er steeds minder menselijke factoren van invloed zijn op de marketing activiteiten. Dat betekent ook dat als u de kennis niet waarborgt binnen de eigen organisatie u uiteindelijk volledig afhankelijk wordt van externe partijen.

Survival of the fittest : to inhouse or not!

Hoe zorg je dan dat je up to date blijft en meegaat met relevante nieuwe ontwikkelingen. In de afgelopen 60 jaar is de levensduur van een gemiddeld Amerikaans (S&P 500) bedrijf verkort van 70 naar 12 jaar blijkt uit onderzoek van o.a. Yale. Nieuwe business modellen komen tot leven, verdienmodellen veranderen en kennis is snel verouderd. Het is dus zaak om als organisatie te blijven ontwikkelen. Dat betekent op technologisch vlak, maar ook het constant verjongen van de workforce.

Het inhouse brengen van de (digitale) marketing operatie is op dit moment een duidelijk waarneembare trend bij adverteerders, zegt Steven Pieneman (Inhousing Agency). Zoals wij tegen de materie kijken is in-housing het vervolg van de wens van een organisatie om toekomstbestendig te zijn. Minder afhankelijkheid van externe partners en in staat om zelf op basis van de verzamelde data een duidelijke marketing koers te varen. Daarnaast is in-housing een strategische keuze voor een organisatie om op marketingvlak bij te blijven en zich te ontwikkelen.

Gebrek aan talent staat inhousing trend in de weg

Adverteerders hebben een groot aantal obstakels te overwinnen bij het implementeren van een in-housing strategie. Bovenaan staan ‘een gebrek aan talent c.q. kennis binnen het eigen marketingteam’ (45%) en ‘het ontbreken van de juiste technische tools’ (38%). Maar ook ‘onvoldoende budget’ (34%) en ‘gebrek aan kennis over programmatic advertising’ (33%) scoorden hoog (Inhousing Onderzoek 2020).

Organisatorisch heeft in-housing een grote impact op de marketingoperatie. Kostenbesparende systematiek en automatiseringsmogelijkheden vertroebelen vaak het zicht op de impact qua proces en complexiteit bij deze transitie.  De grootste uitdaging voor veel organisaties is niet per se de implementatie van nieuwe marketingprocessen en taken, maar het vinden van het juiste digitale talent. Ná in-housing blijkt dat de werving van dat specifieke talent de voornaamste bottleneck was.”

De transitie naar inhouse

De hedendaagse marketeer wil directe sturing op resultaten en ROI en heeft behoefte aan kortere doorlooptijden voor de implementatie van data gedreven communicatie, gekoppeld aan een creatieve boodschap. Inhouse uitvoering is dan een mogelijke stap. Maar hoe pak je een dergelijke transitie aan? Welke stappen moeten worden doorlopen om tot een stabiele en slimme digitale marketing operatie te komen.

Een goed transitieproces omvat de volgende stappen:

  1. Analyse huidige setup en resultaten
  2. Meerjarige strategie opstellen
  3. De huidige bureau relatie onder de loep
  4. De blueprint
  5. Keuzes maken (in-house vs out-house) – risico analyse
  6. Gewenst marketing kernteam
  7. De voorbereiding van de overstap
  8. Embedden in de organisatie
  9. Timing

Inhousing.agency heeft een aanpak ontwikkeld om het de transitie naar inhouse op de juiste manier te laten verlopen. Vorig jaar publiceerde het bureau al een uitgebreid onderzoek naar de beweegredenen voor inhousing in Nederland.

Op 1 juni organiseert UBA een ‘UBA Discover it” sessie over dit onderwerp. Binnen de sessie wordt stilgestaan bij de onderzoeksresultaten van het Inhousing Onderzoek 2020, het stappenplan naar een inhouse operatie en de valkuilen bij een dergelijke transitie.

Meer weten?

Media Agency B2B Employer branding