Hoe content marketing vertrouwen helpt bouwen

content-marketing-trust-uba.jpg

Merken moeten betrouwbaar overkomen willen ze in de gratie van de consument vallen en content marketing kan daar een belangrijke rol in spelen. Ziehier in een notedop de conclusie van een UBA Expert Community sessie over het thema. Meer input nodig? Lees vooral verder.

“Het vertrouwen daalt drastisch.” “Er moet meer vertrouwen komen.” “We moeten het vertrouwen heropbouwen.” Drie torenhoge clichés over vertrouwen die filosofe Onara O’Neill in een Ted Talk vakkundig naar de prullenmand verwees. Volgens haar gaat het niet over vertrouwen, maar wel over betrouwbaar zijn. Het was tevens de start van de sessie bij de Expert Community Content Marketing van UBA die Pieter Vereertbrugghen (Cypres) en Koen Denolf (The Fat Lady) op 11 juni hielden.

Daarin eerst een pleidooi om weg te stappen van ‘thought leadership’ als objectief. Dat impliceert immers change, nieuwe ideeën en daar kunnen maar weinig bedrijven aan tegemoet komen. Beter is het om voor ‘trusted authority’ te gaan. Dat betekent dat je begrijpt waar jouw sector over gaat en wat er daarbinnen op ons afkomt én dat je bewijst dat je je klanten kan helpen om die toekomst een plaats te geven.

Bij een dergelijke doelstelling speelt content marketing een belangrijke rol, onder meer door het gebruik van journalistieke technieken. Ook het inzetten van betrouwbare stemmen uit je organisatie helpt hierbij.

Betrouwbaarheid uitstralen: hoe doe je dat?

“People buy from people they trust and they trust people they like.” Deze quote van Olivier Tjon (Beyond Reason) geeft aan dat vertrouwen (of betrouwbaarheid zo je wil) een belangrijk aspect is. Contentmarketinggoeroe Andrew Davis had het er recent ook over: “Content builds relationships, based on trust.”

Rijst natuurlijk de vraag hoe je het aanpakt om als merk als betrouwbaar aanzien te worden. Enkele mogelijkheden: 

  • Wees visionair, al is dat zoals eerder aangehaald niet alle merken gegeven.
  • Spreek de waarheid: consumenten zijn het beu om via reclame belogen te worden.
  • Begin niet te preken: meaningfulness is ‘bon ton’, maar past het echt perfect bij je merk?
  • Vermijd elke vorm van –washing: spring niet op acties als Black Lives Matter of Pride Month, tenzij ze echt inherent deel uitmaken van je merk of bedrijf.
  • Creëer waarde voor je consument: door voor een bepaalde niche te kiezen, kan je hele juiste en relevantie informatie geven die een meerwaarde vormt.
  • Wees vrijgevig: deel alles wat je hebt met je consumenten (omgekeerd: wanneer een consument voelt dat je hem niet alles vertelt, zal je betrouwbaarheid daaronder leiden).
  • Vertel het niet, toon het: geef geen ellenlange uitleg, maar toon mensen, processen, … Dat spreekt veel meer aan.
  • Als het op papier staat, bestaat het: vergeet dus nooit de kracht van printmagazines om je boodschap over te brengen.
Content