De positie van UBA op de overname van RTL Belgium door DPG Media en Rossel

RTL OK.jpg

UBA kijkt positief naar het potentieel van een sterk lokaal kwalitatief digitaal aanbod, maar blijft voorzichtig in een consoliderende markt.

We hebben de voorbije weken vernomen dat RTL beslist heeft om zijn tv-zenders te fuseren met de concurrenten in onze buurlanden: RTL NL met Talpa Media en M6 met TF1 in Frankrijk. Het nieuws over RTL België blijft lokaal en biedt potentieel om ook in het zuiden een sterk lokaal digitaal alternatief te bieden voor de internationale speler.

In lijn met de wereldwijde trend in het medialandschap zien we ook in België een consolidatie, die alle adverteerders tot voorzichtigheid noopt. Een pluralistisch media-aanbod blijft van cruciaal belang voor onze samenleving. We moeten in het kader van deze evolutie de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen.

We zien echter ook het potentieel voor België om een lokale groep te creëren die bewezen heeft een kwalitatief hoogstaand aanbod te kunnen ontwikkelen in digitale platformen en data. Dit aanbod is nodig om het hoofd te bieden aan machtige internationale spelers zoals Google en Facebook en aan de veranderende gewoonten van de consument die meer en meer gebruik maken van aanbiedingen zonder advertenties zoals Netflix.

Adverteerders hebben in andere markten een geleidelijke afhankelijkheid van internationale digitale platformen vastgesteld, wanneer het hen ontbreekt aan sterke lokale mediagroepen die de investeringen kunnen volgen die nodig zijn om concurrerend te blijven in digitale media. Op lange termijn blijft het van cruciaal belang om in België over sterke lokale mediagroepen te kunnen beschikken.

In het Noorden heeft DPG een sterk digitaal aanbod gecreëerd met een groot bereik in video en display. In het Zuiden misten we tot nu toe een sterk aanbod, maar dat kan nu worden ontwikkeld met Rossel. Beide groepen hebben in het verleden bewezen goed samen te werken. We hebben ook alternatieve lokale groepen, zoals de door Ads&Data ontwikkelde alliantie en het potentieel van het RTBF Auvio-platform in het Zuiden.

Voor meer informatie kunt u steeds terecht bij Luc Suykens via luc@ubabelgium.be

Media