De eerste trends van Apple's privacy-first aanpak

cadenas

Wanneer gebruikers op iPhone-toestellen wordt gevraagd of ze gevolgd willen worden, zegt de overgrote meerderheid nee. Dat baart adverteerders van Facebook Inc. zorgen. Zij verliezen de toegang tot een deel van hun meest waardevolle targeting-gegevens en hebben de effectiviteit van hun advertenties al zien afnemen, zo meldt Bloomberg.

Het vernieuwe beleid van Apple, die begin juni in een iOS software-update voor iPhones is verschenen, vraagt gebruikers van elke app expliciet of ze bereid zijn te worden gevolgd over hun internetactiviteiten.  Volgens Branch, een bureau die de groei van mobiele apps analyseert, antwoorden de meesten "nee". Volgens Branch geven mensen slechts in 25% van de gevallen toestemming aan apps om hun surfgedrag te volgen. Daardoor wordt een data pipeline doorbroken die jarenlang de motor is geweest van de gerichte reclame-industrie.

Vooral Facebook-adverteerders hebben de afgelopen maand een impact gemerkt. Media-inkopers die Facebook-advertentiecampagnes uitvoeren namens hun klanten, zeggen dat Facebook niet langer op betrouwbare wijze kan zien hoeveel verkopen zijn klanten doen, dus het is moeilijker om erachter te komen welke Facebook-advertenties werken.
Het verlies van deze gegevens heeft ook gevolgen voor het vermogen van Facebook om de producten van een bepaald bedrijf ook aan prospecten te laten zien (lookalike targeting). Verder bemoeilijkt dit ook de zogenaamde "retargeting" : mensen opnieuw targeten met advertenties van artikelen die ze online hebben bekeken, maar misschien niet hebben gekocht.

Apple heeft privacy tot speerpunt gemaakt van zijn nieuwste marketinginspanningen rond de iPhone, door zich af te zetten tegen de digitale reclame-industrie die jarenlang immense hoeveelheden gebruikersgegevens heeft verzameld op een manier die maar weinig mensen begrepen. De slogan van de nieuwe iPhone-reclame luidt: "Kies wie uw gegevens volgt... en wie niet." De privacywijzigingen gelden voor alle app-ontwikkelaars op de iPhone, niet alleen voor Facebook.

Maar het is het sociale netwerk dat het luidst heeft geprotesteerd, met het argument dat de nieuwe privacy-functies van Apple kleine bedrijven zouden schaden die afhankelijk zijn van gerichte reclame - en die het grootste deel van de omzet van het bedrijf uitmaken. Facebook geeft aan dat deze bedrijven afhankelijk zijn van nauwkeurige targeting om klanten te vinden en misschien niet het reclamebudget hebben voor een bredere marketingcampagne.

Ondanks deze uitdagingen lijken adverteerders nog niet klaar om Facebook de rug te keren. Media-inkopers geven echter aan dat hun kleinere klanten het al moeilijk beginnen te krijgen. Sommigen maken niet genoeg omzet om effectief gebruik te maken van Facebooks bovengenoemde lookalike targeting functies. Andere kleinere adverteerders kijken naar alternatieven zoals het betalen van influencers om hun producten op de markt te brengen.

Het is wellicht niet helder hoeveel bedrijven in de wereld 100% afhankelijk zijn van Facebook's advertentiediensten. Paniek ontstaat als advertenties ineens veel minder effectief worden en dat in de loop van de tijd die negatieve trend zich verderzet.

De vraag blijft bestaan of Apple zijn privacy-first aanpak volledig heeft doordacht, of waren ze zich bewust van de gevolgen en was de gedachtegang : "We doen dit gewoon"

 

 

Media Privacy