Google analyseert privacy 'say-do' gap bij consumenten

Screenshot 2021-09-09 at 11.13.17.png

Om marketeers te helpen om te gaan met de groeiende mate waarin consumenten zich online zorgen zeggen te maken over privacy en hen tegelijk te helpen digitaal matuur te worden, publiceerde Google twee uitgebreide rapporten.

Het eerste is gebaseerd op drie onderzoeken die door Ipsos van 2019 tot 2021 gevoerd werden in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden. Uit de resultaten concludeert het verslag dat 70% van de respondenten tussen 16 en 74 zich zorgen maakt over de manier waarop informatie over hun online gedrag gebruikt wordt. Amper 3% gelooft dat ze de volledige controle hebben over het onthullen of verwijderen van deze gegevens.
 
Anderzijds bevestigde 91% van de respondenten dat ze sterker geneigd zouden zijn te shoppen bij merken die relevante aanbiedingen en aanbevelingen doen (waarvoor ze uiteraard data nodig hebben); 93% zag er geen graten in gevoelige gegevens als naam, adres, contactgegeven en details over hun gezin te delen in ruil voor diensten. Opvallend: de respondenten waren drie keer meer geneigd om positief op reclame te reageren als ze het gevoel hadden dat ze meer controle over het gebruik van hun data dachten te hebben.
 
De ‘say-do’ gap noemt Ipsos dit en het is aan marketeers om binnen dit spanningsveld een evenwicht te vinden. Verder waarschuwt het rapport dat marketeers die ‘privacy first’ werken daar de vruchten van zullen plukken, maar dat diegene die dat niet doen het vertrouwen en respect van hun klanten riskeren te verliezen.
 
Ipsos identificeerde drie manieren waarop marketeers de privacy van de klant voorop kunnen stellen, terwijl ze toch impactvolle campagnes kunnen creëren:
 
- Maak het zinvol: Mensen zullen vrijwillig hun gegevens delen met bedrijven die een duidelijke waardepropositie hebben. Marketeers kunnen hierop inspelen door de waarde van een uitwisseling duidelijk te communiceren aan de klant.

- Maak het gedenkwaardig: Bewuste toestemming is een waardevol iets. Mensen hebben een beperkt begrip van hoe online privacy werkt, en dat beïnvloedt de manier waarop ze over reclame denken. Maar als ze zich de keuzes herinneren die ze hebben gemaakt over het delen van gegevens, hebben ze positievere reacties.

- Maak het beheersbaar: Mensen verwachten een gevoel van controle over hun persoonlijke gegevens, en wanneer ze het gevoel hebben dat ze die controle missen, kunnen ze sceptisch worden over digitale marketing. Marketeers moeten de tools en informatie bieden die klanten nodig hebben om hun privacyvoorkeuren te beheren, zoals de frequentie van communicatie en opt-out van interessecategorieën.

Anderzijds publiceerde Google een verslag van de Boston Consulting Group waarin de digitale maturiteit van markten en marketeers geanalyseerd wordt. Door de pandemie is die in een stroomversnelling terechtgekomen, met grote onderlinge verschillen als resultaat.

Media Research & Insights Brand Strategy Privacy