Negen vragen aan Karen De Visch, Profacts

Karen DeVisch9vragenaan 2.jpg

In deze rubriek laten we wekelijks een UBA-lid aan het woord over zijn/haar merk en passies. Wat drijft hen? Wat inspireert hen?  Vandaag stellen we onze 9 vragen aan Karen De Visch, Business Director bij Profacts.

Wie is Karen De Visch?
Welk gedrag mensen stellen en waarom, daar ben ik altijd in geïnteresseerd geweest. Daarom ben ik psychologie gaan studeren, en daarom ben ik ook ooit bij Profacts gestart. Menselijk gedrag is enorm boeiend, en dit combineren met de doelstellingen van verschillende bedrijven en overheden, daar krijg ik energie van. Ook naast het werk zoek ik graag mensen op: lekker eten en lekkere wijn smaakt altijd beter in goed gezelschap!

Waarvoor staat Profacts en wat doen jullie precies?
Profacts is een toonaangevend marktonderzoeksbureau, gevestigd bij Gent, en heeft de ambitie om nationale en internationale klanten, lokale en internationale overheden, succesfactoren aan te reiken in de realisatie van hun strategie. Onze onderzoeksteams zijn sectorieel opgebouwd, zodat ze de onderzoeksresultaten kunnen interpreteren vanuit een relevant kader. Ze betrekken de interne expertteams (bv IT, operations, geavanceerde statistische analyse...), wanneer nuttig, in de loop van een onderzoeksproject. Een onderzoek is voor ons pas geslaagd als het impact heeft. Dat wil zeggen dat we niet alleen de resultaten, maar ook hun implicatie bespreken met de klant.

Wat zijn jullie grootste uitdagingen voor 2022? 
In marktonderzoek is data collectie in al zijn vormen een grote uitdaging. We blijven inzetten op de technologie, tools en kennis die nodig is om de beste onderzoekstrajecten en zeker data collectie in al zijn facetten vorm te geven. We moeten verschillende elementen verzoenen: kwalitatieve en betrouwbare data, de vele relevante onderzoeksvragen van de klant, respondenten die moeten gemotiveerd zijn deel te nemen aan onderzoek... Dat is de evenwichtsoefening die we moeten blijven vormgeven naar de toekomst toe.

In een wereld die gedurende een jaar helemaal anders heeft gefunctioneerd dan tevoren, zal veel aandacht ook gaan naar weer de connectie leggen met mensen. Dit zowel als het gaat over ons team zelf, maar ook met klanten en de fysieke wereld buiten onze bureaus. We merken dat die goesting gelukkig bij iedereen terugkomt!

Op welke realisatie(s) van uw bedrijf of merk bent u het meeste trots? 
Profacts doet regelmatig ook onderzoek naar relevante trends en evoluties in verschillende sectoren. Het mobiliteitsvraagstuk is zo’n voorbeeld, waar we continu nieuws over te horen krijgen. We hebben dan ook een grootschalig onderzoekstraject vorm gegeven om de ambitites rond elektrisch rijden tegen het licht te houden: hoe staat de consument er eigenlijk in? Zijn steden & gemeenten dit aan het vertalen richting beleid? Wat is de toekomstvisie van de energiesector? Van de autosector? We konden hierrond met Kanaal Z de handen in elkaar slaan die samen met ons een paneldebat organiseerden over dit onderwerp. Dat we daarvoor onder andere minister Lydia Peeters mee aan tafel hebben gekregen, naast mensen van Febeg, Febiac en een prof van de VUB, daar ben ik enorm trots op. Het toont aan dat marktonderzoek niet iets is dat in de kast van een bureau blijft liggen, maar net op allerlei vlakken superrelevant kan zijn.

Wie of wat is uw grootste inspiratiebron?
Ik vind het belangrijk om de inspiratie uit vanalle richtingen te laten komen, dus echt een “grootste” inspiratiebron is er niet. Wel denk ik spontaan aan bijvoorbeeld Adam M Grant, een bedrijfspsycholoog die zijn kennis heel concreet en toegankelijk maakt voor een breder publiek. Hij doet me regelmatig nadenken op zijn twitter account. Maar evengoed kunnen mijn dichte collega’s een bron van inspiratie zijn, of de persoon aan de kassa van de supermarkt. En de meest constante inspiratiebron in mijn leven is mijn oma, die me leerde dat alles mogelijk is, als je jezelf maar smijt.

Welke ontmoeting of gebeurtenis heeft een grote impact gehad op uw professioneel leven? 
Ik valideer misschien liever het cumulatieve effect van vele kleine ontmoetingen, die me allemaal samen een duwtje in de juiste richting gaven. Als ik er toch een ontmoeting moet uitpikken, dan is het die met mijn stagebegeleider in mijn laatste jaren aan de universiteit. Hij was oprecht geïnteresseerd en gaf me veel feedback die telkens spot-on was en waar ik nu nog af en toe aan terugdenk. Tijdens die stage leerde ik ook het concept “faalmoed” kennen: iemand anders of jezelf de ruimte geven om te proberen en de kans zelfs appreciëren dat iets kan falen. Want dat betekent dat je je grenzen aan het verleggen bent.

Wat is uw favoriete hobby en waarom? 
Tijdens de lockdown heeft het stilgelegen, maar sinds een aantal maanden ben ik weer fervent aan het sporten. Een moment waarop de gsm in de locker gaat en je niet bereikbaar ben terwijl je jezelf ook fysiek eens helemaal afmat, heerlijk! Dat compenseert dan ook een beetje voor die andere hobby: lekker eten en een goed glas wijn. Daarnaast ook wel het klussen en inrichten van de nieuwbouwwoning, zodat die telkens een beetje meer “af” raakt, ook al zal dat nooit écht zo zijn.

Welk boek/welke film/museum moet iedereen volgens u gelezen/gezien hebben? 
Ik raad iedereen een boek of film aan waar hij/zij zich ook eens in kan verliezen, wat dat ook mag zijn. Soms moet je eens in een andere wereld kunnen verdwijnen. Als je een beetje “science nerd” bent zoals ik, zal dat zeker het geval zijn met “the three-body problem”, een trilogie geschreven door Liu Cixin, een voor ons nog vrij onbekende schrijver maar met een kast vol internationale awards en trofeeën. In China is de boekenreeks momenteel een gigantische hype, en zeer terecht wat mij betreft.

Daarnaast zou ik eerder een serie aanraden: The Toys That Made Us, waar de breinen achter de meest iconische speelgoedfranchises uit de geschiedenis de opkomst (en soms ondergang) bespreken van hun miljard-dollar creaties. Iedereen met een interesse in merken en merkpositionering zal dit interessant vinden. Ik raad mensen meestal de LEGO-aflevering aan om te starten. In de auto luister ik graag naar podcasts, waar ‘How I built this’ vergelijkbaar is qua insteek. Journalist Guy Raz interviewt de oprichters van beroemde bedrijven en werkt verder op de verhalen van hun merken en wat hen onderscheidt op de markt.

Welke levenswijsheid of gouden tip wilt u onze leden nog meegeven? 
Meetings met jezelf zijn even belangrijk als meetings met klanten of je team. Met volgeboekte agenda’s en een tekort aan tijd, is het heel gemakkelijk om te beknibbelen op tijd die je voor jezelf had uitgetrokken. Maar eigenlijk zou je zelf je belangrijkste klant moeten zijn, iemand waar je eerst en vooral tijd voor uittrekt. Het is misschien wel de belangrijkste tijdsinvestering van die dag: bijleren, bijlezen, ontspannen, iets goed voorbereiden, iets uitzoeken, een opleiding volgen, een slapende connectie weer wakker maken... tijd voor jezelf inplannen is van groot belang.

We danken Karen van harte voor haar bijdrage. Wilt u ook deelnemen aan deze rubriek? Mail dan naar Kristin Hannon, Sales & Loyalty Manager via kristin@ubabelgium.be

Research & Insights