UBA onderschrijft de WFA Planet Pledge, een plan om marketing deel van de oplossing te maken

WFA Pledge

In november 2021 komen de wereldleiders bijeen in Glasgow, VK, voor COP26. Dit is de belangrijkste klimaattop sinds 2015. Vandaag nemen tal van bedrijven in uiteenlopende sectoren actie om de Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN te verwezenlijken.

Vaak wordt volgende vraag gesteld: Wordt marketing traditioneel gezien als een 'consumptiemotor' en staat het haaks op duurzaam leven? Of kan marketing juist een katalysator zijn voor duurzamer denken en handelen? Wij denken alvast het tweede en dit bleek ook in de survey bij onze leden (WFA sustainability survey report).

We zijn ervan overtuigd dat UBA, als organisatie die merken verenigt, met een ledenbestand van 353 bedrijven, ook hierin een belangrijke rol te vervullen heeft.

Samen met vele multinationals en 22 nationale adverteerdersverenigingen onderschrijven we bij UBA dus met veel overtuiging de WFA Planet Pledge.

De Planet Pledge werd gelanceerd tijdens WFA's Global Marketer Week in april van dit jaar. Het is een door CMO's geleid kader in de race to zero en probeert een duidelijke rol te vinden voor marketing als een positieve kracht voor milieuverandering door CMO's aan te moedigen actie te ondernemen op vier belangrijke gebieden:

Commitment 1: Commit to action

Zich inzetten als voorvechter voor de wereldwijde Race to Zero-campagne, zowel intern binnen hun organisaties als door het aanzetten van partners om hetzelfde te doen. Paul Polman komt op UBA Trends Day op 17 maart 2022 over net Zero spreken.

Commitment 2: Scale capability

Zorg ervoor dat uw marketing-, media- en reclameteams een beter inzicht krijgen in de problemen en hun rol bij de aanpak ervan. UBA Academy heeft reeds een aantal Master Classes over Sustainability and Diversity & Inclusion ingepland.

Commitment 3: Inspire action

Maak gebruik van de kracht van uw communicatie om duurzame houdingen en gedragingen, die in lijn zijn met de SDG's, te stimuleren en te promoten bij zowel uw werknemers als de consument in het algemeen.

Begin oktober lanceerde UBA een nieuwe dienst: Sustainability Line. UBA-leden kunnen gratis eerstelijns advies krijgen over hoe geloofwaardig communiceren over hun duurzaamheidsstrategie. 

Commitment 4: Create trust

Versterk een betrouwbare marketingomgeving, waarin duurzaamheidsclaims gemakkelijk kunnen worden onderbouwd, zodat consumenten kunnen vertrouwen op de marketingboodschappen die ze krijgen aangeboden terwijl ze hun eigen consumptie op één lijn proberen te brengen met hun waarden. Het Communicatie Centrum start een reflectie committee rond Green Washing Claims.

Meer info over de Planet Pledge van WFA: https://wfanet.org/leadership/planet-pledge

Vragen of suggesties: Contacteer Luc Suykens via luc@ubabelgium.be

Brand Strategy Sustainability