Merken en Sustainability: Member Case Colruyt Group

Colruytcase_landscape.png

Het hoeft geen betoog meer dat Sustainability hoog op de agenda staat bij UBA. We starten vandaag met een reeks rond Environmental Sustainability waarbij we onze leden aan het woord laten. Wat zijn hun ambities op dit vlak? Wat realiseren ze concreet? Welke tips geven ze mee? We beginnen bij een bedrijf dat sustainability al jaren lang hoog in het vaandel draagt, namelijk de Colruyt Group. We stelden enkele vragen over de aanpak van Colruyt Group aan Geert Vyls, Sr. Brand marketeer.

Wat is de kijk van Colruyt Group op duurzaam ondernemen en wat is jullie ambitie?

Duurzaamheid loopt al tientallen jaren als rode draad door onze activiteiten en onze bedrijfscultuur. We zijn een waardengedreven bedrijf dat haar verantwoordelijkheid opneemt. Wij engageren ons om onze activiteiten steeds duurzamer te maken en hebben daarbij aandacht voor mens en planeet.

We verduurzamen stapsgewijs ons productaanbod en onze diensten. We investeren in nieuwe, duurzamere technologie op gebied van energie, transport, winkelinrichting en -constructie. Dat doen we in nauwe samenwerking met onze leveranciers, onze producenten en onze medewerkers en onze partners. 

Producten, diensten en initiatieven met sterke ambities en een aantoonbare impact op één van de vier gebieden, krijgen een icoon. Zo informeren we onze klanten met concrete bewijzen. We laten hem zien dat hij ook door doordeweekse keuzes écht een verschil kan maken.

Het is geen eenrichtingsverkeer. We nodigen iedereen uit om mee te werken aan onze duurzame ambities en stap voor stap die wereld te creëren waarin we graag willen leven. Want onze toekomst, die hebben we zelf in de hand.

Welke acties onderneemt Colruyt Group op vlak van 'environmental impact'?

12 werven om het verschil te maken

In onze duurzaamheidsstrategie focussen we op een aantal thema’s: onze 12 werven. 6 van die 12 werven zijn gelinkt aan milieu: atmosfeer (klimaat), biodiversiteit, energie, grondstoffen, landbouw, mobiliteit, water.

Voor elk van deze werven geloven we dat we een concrete positieve impact kunnen realiseren, in iedere schakel van de keten. Per werf formuleren we concrete, heldere doelstellingen op basis van een reële impact assessment, en op een wetenschappelijk onderbouwde methodologie. Zo werken we gericht naar verbeteringen toe.

Op welke manier communiceren jullie hierover?

Onze gezamenlijke initiatieven en inspanningen die een positieve invloed hebben op gezondheid, samenleving, dierenwelzijn en milieu maken we tastbaar. We doen dit aan de hand van 4 iconen die overeenstemmen met deze 4 belangrijke thema’s.

colruytstapvoorstap

Producten, diensten en initiatieven met sterke ambities en een aantoonbare impact op één van de vier gebieden, krijgen een icoon. Zo informeren we onze klanten met concrete bewijzen. We laten hem zien dat hij ook door doordeweekse keuzes écht een verschil kan maken.

CASE: Eco-score


De Eco-score is een score die in maart 2021 door Colruyt Group op de Belgische markt werd gelanceerd. Het laat je toe om de ecologische voetafdruk van voedingsproducten te ontdekken en dus bewust milieuvriendelijke(r) keuzes te maken. De Eco-score methodologie is in Frankrijk ontwikkeld door een onafhankelijk consortium en heeft een robuuste wetenschappelijke onderbouw.

Om deze score te berekenen, houden we rekening met heel wat verschillende gegevens en criteria. Enerzijds met factoren die doorheen de levenscyclus van een product invloed hebben op het milieu en anderzijds met extra plus- en minpunten zoals toegekende duurzaamheidslabels.

Eco-score van Colruyt Group werd bekroond met de Mercuriusprijs van handelsfederatie Comeos.

Colruytcase

Heeft u tips voor brand builders in België rond dit topic?


Blijf trouw aan een aantal basisprincipes.

Zeker als het gaat over duurzaam ondernemen en communicatie hierover.

Consistent zijn.
Duurzaamheid zit in het DNA van Colruyt Group en bijgevolg in al onze retailmerken. Op die manier is duurzaamheid op een consistente manier verweven in onze communicatie, waarbij “Stap voor Stap” als gemeenschappelijke taal de rode draad vormt, en zo de inspanningen tastbaar maakt naar onze klanten.

Eerst doen, en dan communiceren.
Onze twaalf werven zijn het vertrekpunt. Over deze realisaties gaan we vervolgens communiceren onder de ”Stap voor Stap”-paraplu.

Greenwashing (vage beweringen, claims, etc) willen we te allen tijde vermijden. Onze communicatie moet wetenschappelijk onderbouwd en geverifieerd zijn, relevant, transparant en duidelijk voor de consument. 

Eenvoud. Keep it simple.
Duurzaamheid is een complex gegeven. Zorg in communicatie dat het eenvoudig blijft. Consumenten hebben het druk, en in hun dagelijkse routine weinig (geen) tijd om zich in details te verdiepen. Het komt er dus op aan om die consumenten te helpen zodat ze toch op een makkelijke manier bewuste, geïnformeerde keuzes kunnen maken. De Eco-score, een navigator waarmee consumenten vlot milieubewust kunnen kiezen, is hiervan een schoolvoorbeeld.

We danken het marketing team van Colruyt Group voor deze bijdrage. 

Vond u dit artikel interessant? Bekijk ook onze eerder gepubliceerde artikels of doe beroep op onze Dienst Sustainability Line.

Content Strategy Sustainability