Trends voor gezondheid en welzijn in 2022

Screenshot 2022-04-11 at 11.20.36.png

Het einde van 2021 ging gepaard met een "collectieve heraanpassing". Na twee opeenvolgende jaren van lockdown-maatregelen begonnen we de voortdurende onzekerheid te aanvaarden, weigerden we ons erdoor te laten tegenhouden en probeerden we ons leven weer op te eisen en onze toekomst opnieuw uit te denken. Voor sommigen betekende dit belangrijke beslissingen op persoonlijk of professioneel vlak (verhuizing, herwaardering van een relatie of verandering van baan), terwijl anderen zich concentreerden op kleinschalige rituelen om het evenwicht te hervinden.

Deze collectieve heroverweging van hoe we onze tijd en energie willen besteden, heeft onze focus op korte termijn verlegd, omdat we steeds meer in het nu willen leven en kleine momenten van vreugde willen omarmen. Tegelijkertijd worden we gekenmerkt door de behoefte om vooruit te plannen en doelen te stellen voor de toekomst om stabiliteit te vinden. En het is deze dualiteit - het balanceren tussen plezier en doel - die we proberen te vervullen om geluk en welzijn te bereiken.

Ons trendrapport 2022 beschrijft tien trends die vorm geven aan de consument van 2022 en aan hun verwachtingen ten aanzien van merken. In een reeks van drie blogposts zullen we de implicaties van sommige van deze trends voor merken met u delen. In deze blogpost belichten we drie interessante trends die de gezondheids- en welzijnssector vormgeven.

Weloverwogen rituelen

De meest prominente trend wereldwijd, met een score van 84%, is een trend die we ‘weloverwogen rituelen’ kunnen noemen. Deze trend is onderdeel van de ruimere verschuiving op lange termijn naar welzijnsgericht leven. Maar er was een verschuiving weg van de eerder dwingende ‘zelfoptimalisatie’, naar meer positieve gewoontes die onze interne ritmes en cyclussen beter ondersteunen. Mensen creëren dus proactief rituelen om hun geest, stemming en energiepeil te beheren, om zo hun doelstellingen te behalen en zich ‘goed’ te voelen.

Deze trend is ook in België sterk aanwezig, met een trendscore van 85%. Het Belgische merk Moonbird is actief binnen dit gebied, door mensen te helpen tot rust te komen en te ontspannen via ademhalingsoefeningen. Hun missie luidt: ‘mensen laten ontdekken hoeveel kracht er in zichzelf schuilt, gewoon door te ademen.’ De ‘moonbird’ – een apparaatje dat in je handpalm past – simuleert het ademhalingsritme door te krimpen en uit te zetten, waardoor je makkelijk je eigen ademhaling aanpast aan het aanbevolen ritme en vervolgens geleidelijk vertraagt.

HEALTH Blog

Langere levensduur

Een groeiende eco-angst en steeds meer ecologische vragen rond massaconsumptie verhogen de vraag naar duurzamere producten die lang meegaan. Zo wil 66% van de Belgische consumenten duurzamer zijn door de levensduur van voorwerpen te verlengen. Een interessante trend, vooral in de context van gezondheid en welzijn, waar veel categorieën bestaan uit producten voor eenmalig gebruik.

LastObject, opgericht met de hulp van KickStarter, zorgde voor een revolutie in de beautysector met de introductie van ‘s werelds eerste herbruikbare wattenstaafjes. Het Belgische beautymerk Wondr daagt traditionele zeep- en shampooproducten uit met duurzame plasticvrije bars. Elke bar vervangt minstens 3 tot 4 flessen.

Health 1 blog

Veerkrachtige structuren

We gaan een crisis van eenzaamheid tegemoet. In België zijn er meer dan 1,7 miljoen alleenstaanden. De verschillende lockdownmaatregelen hebben vooral op deze groep een impact gehad, waardoor ze meer geïsoleerd zijn geraakt. En ook in de nasleep van de pandemie kampen deze alleenstaanden met eenzaamheid, maar ook met financiële zorgen. De Belgische website Homemates.be zoekt mensen die alleen wonen bij elkaar, zodat ze vrienden worden en eventueel kunnen deelnemen aan co-housing projecten.

Het hoeft niet te verbazen dat organisaties zoals Homemates wel varen bij veerkrachtige structuren, een trend die wereldwijd 71% scoort en in België zelfs 76%. Terwijl mensen opnieuw sociale relaties in de maatschappij aangaan, willen ze zich veiliger en zekerder voelen in hun omgeving. Cohousing voor 55-plussers boomt, zoals ook is aangetoond door Abbeyfield, nog een initiatief dat mensen samenbrengt in een duurzaam cohousingproject.

Over het rapport 
Het InSites Consulting 2022 Consumer Trends Rapport belicht 10 consumententrends, die zijn gekwantificeerd onder 15.771 consumenten in 17 markten: Australië, België, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, Hongkong SAR, Indonesië, Nederland, Filipijnen, Republiek Singapore, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Dit maakte het mogelijk om elke trend te scoren volgens de houding en het gedrag van de consument en te begrijpen waar een trend zich in zijn levenscyclus bevindt. Meer informatie over het rapport of de methodologie vindt u op www.insites-consulting.com/reports.

Research & Insights