Bent u nog op dezelfde golflengte als uw consument?

consumerChoice.jpg

Enkele jaren geleden kreeg de marketingindustrie ontnuchterend nieuws. Uit een onderzoek dat destijds in opdracht van Thinkbox werd uitgevoerd, bleek dat er een aanzienlijke afstand is tussen de marketeers in onze sector en degenen met wie zij communiceren.

Wiemer Snijders, die ons als sector dichter bij de consument wil brengen tijdens UBA Media Date 2022 deze zomer, deelt met ons de samenvatting van het onderzoek. 

Inderdaad, de resultaten gaven aan dat marketeers totaal niet op één lijn zitten met de consument:

  • Marketeers overschatten de tijd die mensen besteden aan video op andere apparaten dan televisie met een factor 18.
  • Marketeers overschatten de tijd die mensen doorbrengen op Video-on-Demand (VoD)-apparaten met een factor 10.
  • Marketeers overschatten de tijd die mensen besteden aan multi-screening met een factor 2,5.
  • Marketeers zelf besteden 3 keer meer tijd aan sociale media of VoD-apparaten dan “gewone mensen”.

Interessant is dat uit de studie blijkt dat zowel marketeers als gewone consumenten televisie niet alleen als het meest betrouwbare medium beschouwen, maar ook als het meest invloedrijke op een verscheidenheid van relevante zakelijke criteria : een herhaling van wat Les Binet en Peter Field aantoonden in hun uitstekende onderzoek, intussen bijna 10 jaar geleden, naar de IPA-cases databank (The Long and Short of It).

Hoe kunnen we als sector onszelf weer op realistische wijze verbinden met onze consumenten? Niet alleen is het moeilijk om de aandacht te grijpen en te behouden van deze consumenten, het is belangrijk dat we de juiste personen op een relevante manier bereiken. Het is zaak om verder te kijken dan korte termijn metrics zoals likes, persona’s, NPS-scores, enagement ratio’s, etc.. Tijd om ons onder de mensen te begeven.

Thinkbox was eenduidig in de conclusie : "wij bevinden ons in de bevoorrechte positie dat wij in de eerste rij zitten om de technologische veranderingen binnen onze industrie te observeren. (....) Helaas voor ons is het maar al te gemakkelijk om te denken dat alle anderen hetzelfde zijn."

Kunnen we als marketeers onze perceptie van de realiteit bijstellen? Hoe we onze consumenten als merkenbouwers het best benaderen en met welk consumentengedrag we rekening moeten houden, vertelt Wiemer Snijders ons tijdens UBA Media Date op 25 augustus.

Media