Creativiteit ten dienste van duurzaamheid

creativity change sustainability.jpg

In geprek met Jens Mortier, President Creative Belgium, over de rol van creativiteit als motor van verandering naar duurzamer gedrag. 

Hoe beoordeel je de staat van creativiteit?

Het kleine België zit vol grote talenten op vlak van technologie, marketing en communicatie, zowel bij adverteerders als bureaus. Op het wereldkampioenschap van de creativiteit in Cannes dit jaar, scoorden we beter dan de Rode Duivels. We zijn gepokt en gemazeld in het vinden van creatieve oplossingen voor een complexe, meertalige en multiculturele markt. 

Maar ik heb vaak het gevoel dat we dat creatieve talent onderbenutten. We zijn soms te weinig ambitieus, te bescheiden, en te conservatief.
Het blijkt dat lokaal werk best werkt, laten we daarop inzetten. Door in België creatief en efficiënt werk te maken, en de wereld tonen tot wat we in staat zijn.

We hebben de kracht om een belangrijke rol te spelen in het leven van de mens en maatschappij, laten we die gebruiken.

Waarom is het belangrijk dat creativiteit weer op de agenda komt?

Met het oog op de klimaatcrisis en onze impact op het consumptiegedrag staat onze sector voor een grote uitdaging. Via een creatieve aanpak kunnen we een belangrijke rol spelen om het consumentengedrag te beïnvloeden. We kunnen de drijvende kracht zijn om een positieve verandering naar duurzaamheid teweeg te brengen, het is aan ons om de consumenten te inspireren, op een creatieve manier

Welke interventies moeten er worden ondernomen om een betere creativiteit te krijgen?

Ga voor een engagement op lange termijn. In goede en in kwade dagen. Betrek je bureau vroeger in het proces, schrijf samen de briefings. Zoek hard naar de juiste insights. Durf mekaar te challengen. Durf keuzes te maken. Durf ambitieus te zijn. En houd het simpel. Da's niet simpel. Want simplicity is the ultimate sophistication.
In geval van pleinvrees: zet al eens 10% van je budget opzij om te innoveren en te experimenteren.

We staan bovendien op een keerpunt. Een hele hoop mensen hebben een afkeer van wat we doen.
Adverteerders, bureaus en media moeten bovendien de hand in eigen boezem steken: er is nog te weinig interessant, innovatief en verrassend werk.
Wat voor zin heeft het om al die tijd en geld te steken in campagnes die de mensen onverschillig laten? En doorspoelen of blokkeren?

Laten we allemaal samen creatiever en innovatiever werk maken, dan worden de programma's doorgespoeld, en niet langer de reclameblokken.
En dan zien de consumenten ons werk niet als iets intrusiefs, maar als iets exclusiefs.

Laten we opnieuw van braaf naar Brave little Belgium gaan!

Schrijf je nu in voor de UBA master class “Inside the creative department” van 13 september en leer meer over hoe een creatieve afdeling werkt en hoe je het beste uit je creatieve bureau kan halen, met Dries De bruyn, Creative Director, LVD United.

Content Brand Strategy Agency