"Dit is een fantastisch moment voor adverteerders"

Lucio Mesquita.jpeg

Op 29 september kunnen we tijdens de vijfde editie van de jaarlijkse MAGnifyconferentie luisteren naar Lucio Mesquita, media expert bij Innovation Media in het Verenigd Koninkrijk. In een recent interview beantwoordde hij reeds enkele interessante vragen…

U zal het tijdens uw presentatie hebben over de trends in print en online media. Wat is de belangrijkste volgens u?

Er is niet een trend die eruit springt. Meer zelfs, ik zou ervoor oppassen te zoeken naar een grote trend. We hebben altijd de neiging om te zoeken naar een redder, naar een nieuwigheid die alle problemen zal oplossen. In de mediawereld was dat gedurende een bepaalde tijd de tablet, dan weer Facebook of een ander sociaal medium. Nu kijkt iedereen naar NFT’s en AI. Maar de grootste innovatie is dat er geen revolutie, maar evolutie is. De oplossing zit ‘m in een portfolio van verschillende toepassingen. Vroeger was het leven van een uitgever gemakkelijk: hij moest magazines uitgeven, die verkopen en advertenties verkopen. Nu gaat het om het uitbouwen van een portfolio met naast magazines en een website events, commissies op bepaalde diensten, line extensions, …

Los daarvan laten technologieën enkel toe om wat we doen beter te doen. Maar de kern is nog altijd journalistiek, impactvolle storytelling, “It’s the content, stupid!”, om het met de bekende quote uit de presidentscampagne van Bill Clinton te zeggen.

En gelukkig zijn er heel wat technologieën en nieuwigheden die meer weerklank vinden. Ik zal het onder andere hebben over AI, abonnementen, podcasts, third party cookies, … en nieuwsbrieven.

Hoe gaat het met de media-industrie wereldwijd?
De goede ouwe tijd komt nooit meer terug. Maar daar is ondertussen iedereen van overtuigd. We begrijpen met z’n allen het digitale beter en mogen dus onszelf wat meer vertrouwen.

Print heeft in dit nieuwe evenwicht zeker zijn plaats, maar moeten we nog meer als premium positioneren. En daarnaast zie je heel wat creativiteit. Hoe moeilijker de tijden, hoe meer creativiteit. Tijdens de eerste coronagolf hebben heel wat uitgevers hun coronanieuws gratis ter beschikking gesteld. Ze hadden misschien schrik dat het aantal abonnees zou zakken, maar het tegendeel is gebleken.

Naar welke landen kijken Belgen het best voor inspiratie?

Doe het niet. Kijk naar jezelf. Ook in België zijn er mooie cases. Denk maar aan Mediahuis dat innovatieve abonnementenformules uitwerkte. Wie naar het buitenland kijkt, kijkt misschien meteen naar de VS en de overname van online puzzel Hurdle. Maar dat kopiëren zou heel dom zijn. Beter is het om te kijken wat dit in jouw lokale markt zou kunnen betekenen en wat je van deze stap kan leren.

Hoe kunnen adverteerders profiteren van de vernieuwingen in media?

Dit is een fantastisch moment voor adverteerders. Zij willen hun bereik en hun impact verhogen en daarbij kunnen ze profiteren van de dataverzameling en de data-analyse die media kunnen voorzien. Traditionele media bieden adverteerders dus de kans om te weten welke helft van hun budget goed besteed is, zoals David Ogilvy schreef.

Daarnaast beschikken lokale uitgevers over de kracht van lokalisatie. Meer dan de grote tech-giganten kennen ze het menselijke aspect van het bereik. Vermits alles om vertrouwen draait, hebben adverteerders er alle belang bij om nauw met uitgevers samen te werken.

Bron: Magazinemedia.be

Wie meer wil weten over hoe lokale media adverteerders kunnen steunen in het bereiken van hun (lokale) doelstellingen kan inspiratie opdoen tijdens een voormiddag vol boeiende content. Inschrijven voor MAGnify gebeurt op eenvoudige wijze via de website. UBA-leden kunnen zich gratis inschrijven door gebruik te maken van de code MAGNIFY2022.

Media