2022, een jaar van innovaties

innovations2022.png

Het afgelopen jaar was een druk en succesvol jaar voor UBA. We hebben hard gewerkt aan het lanceren van enkele vernieuwingen waar we enorm trots op zijn. We lijsten graag de vernieuwingen even op en zijn vastbesloten om ook in de toekomst te blijven innoveren.

Highights 2022

  • UBA Academy: lancering Training 24/7 en Digital Bootcamp
  • DEI en duurzaamheid: CommtoZero platform met 6 principes tegen greenwashing, Paul Paulman op UBA Trends Day en 12 steps for DEI in the creative process,
  • Voor het eerst netto mediaspend voor uw sector in kaart gebracht
  • UBA Media Date: zomerfeest met top internationale sprekers over communicatie

What’s up in 2023 ?

  • UBA Academy uitbreiding naar E-commerce & Strategie, Communication Management College wordt Brand Building College
  • Privacy focus naast Commtozero-platform en DEI-bewustzijn
  • Netto mediaspendings in kaart voor uw sector: doet u mee?
  • UBA Trends Day op 27 april 2023
  • UBA Media Date op 31 augustus 2023
  • UBA Xmas Lunch op 14 december 2023
UBA Academy: opleiding als cruciale schakel naar succes

Bovenop de al bestaande formats van online en on-site Master Classes lanceerden we een nieuwe formule: Training 24/7. Het aanbod bevat een 30-tal video-opleidingen voor jonge marketeers die flexibel kunnen bekeken worden dankzij het snackable formaat. Elke opleiding is opgedeeld in een 5-tal video’s van 10 minuten. Op die manier kan de basiskennis verworven worden. Ook sales, legal, HR en IT-medewerkers van onze leden hebben gratis toegang.

Het beste van 2 werelden brachten we samen via het Digital Bootcamp waarbij het concept bestaat uit het volgen van een reeks video-opleidingen en het live assimileren van de opgedane kennis bij UBA op kantoor.

Voor 2023 zal het voor veel bedrijven verplicht zijn om 5 dagen opleiding per werknemer aan te bieden. De opleidingen van UBA Academy bieden dan een mooi antwoord op die behoefte. Bovendien zijn alle opleidingen gratis voor alle werknemers binnen een lidbedrijf, ongeacht de afdeling.

In 2023 bouwen we verder aan de uitbreiding van het aanbod, met name voor de domeinen e-commerce en strategie. Het Communication Management College wordt vervangen door het Brand Building College met vernieuwde inhoud en een combinatie van video- en live workshops.

DEI en duurzaamheid

Dit afgelopen jaar heeft UBA het leiderschap op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) en duurzaamheid op zich genomen door nauw samen te werken met haar partners in de sector. Dit is een belangrijke stap vooruit in onze inspanningen om een inclusievere en duurzamere bedrijfsomgeving te creëren voor onze leden en stakeholders.

Paul Polman had het tijdens de UBA Trends Day over dat transformatie gebeurt door ecosystemen te veranderen.

We bundelden onze krachten met verenigingen en de media voor de lancering van het CommtoZero-platform. We publiceerden een document rond de “6 principles against greenwashing” en ondersteunen ACC bij de Production Carbon Calculator en UMA bij de Media Carbon Calculator. Deze calculators zijn open source, transparant en gratis voor alle adverteerders en agentschappen, alsook voor studenten en belanghebbenden. In andere Europese landen zijn soortgelijke initiatieven betaalde diensten.

Wij blijven ook vooruitgang boeken op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie. Na de survey eind 2021 lanceerde UBA samen met ACC en UMA de 12 stappen voor D&I in het creatieve proces. In 2022 gingen we elke maand dieper in op een van de 12 stappen in een reeks in samenwerking met Pub. Ook onderschreven we het door ACC geleverde werk voor D&I in de marcom sector.

Voor 2023 lanceren een aantal initiatieven op het gebied van Privacy en blijven we werken aan het Commtozero-platform en DEI-bewustzijn.

Netto mediabestedingen voor het eerst in kaart gebracht

UBA/UMA rapporteerde voor het eerst in België netto mediabestedingen tot op sectorniveau. Voor digital konden we de eigen inspanningen en gedetailleerde uitgaven voor video, display, social en search op sectorniveau belichten. Aangezien de Belgische media consolideren, hebben we onze leden ondervraagd over de waarde van media. De TV-markt, die de voorbije 2 jaar aanzienlijke prijsstijgingen kende, kreeg het zwaar te verduren. Adverteerders gaven aan voorzichtig te zijn met de consolidatie van de markt, gezien de machtsverschuiving van een buyers- naar een sellers markt door de schaarste in inventory.

Voor 2023 rekenen wij erop dat adverteerders meewerken aan rapportage over hun in-house of internationale media-buying. In ruil voor deze data ontvangen zij gegevens op sectorniveau. In tijden van inflatie en recessie zal de groeiende focus op meting en effectiviteit blijven.

UBA Media Date

De UBA Media Date, als vernieuwde formule van de UBA Summer BBQ, was een geweldig succes op één van de warmste zomerdagen in augustus in Dolce La Hulpe. Het is meteen een 'niet te missen zomerevenement' geworden met nu ook toonaangevende internationale sprekers zoals Mark Ritson en Karen Nelson-Field over de kracht van sterke, lokale communicatie. Dolce la Hulpe heeft bewezen een toplocatie te zijn aan de rand van het bos met een geweldige duurzame infrastructuur. De samenwerking met UMA helpt de hele sector vooruit en biedt een groter rendement om internationale sprekers in te zetten voor 2 evenementen, wat ook duurzamer is. 

De UBA Trends Day evolueerde naar een hybride editie, en werd zeer gewaardeerd met topsprekers als Paul Polman en Vicky Loomes.

Tot slot was het geweldig om elkaar na 3 jaar weer te zien tijdens de UBA Xmas Lunch, zij het op één van de zeldzame koude dagen van 2022.

Deze innovaties hebben ons in staat gesteld om onze dienstverlening te verbeteren en nog beter te kunnen voldoen aan de behoeften van onze leden en ook onze maatschappelijke rol op te nemen. We kijken vandaag met veel vertrouwen naar wat het nieuwe jaar ons zal brengen en zijn vastbesloten om ook in de toekomst te blijven innoveren en te vernieuwen.

 

Brand Strategy