UBA steunt "Hier Niet" initiatief om haat op sociale media tegen te gaan

Hierniet_visual_NL_16-9.png

Uit een onderzoek blijkt dat haatspraak de afgelopen jaren fors toenam. De Belgische social media managers trekken met “Hier Niet” aan de alarmbel. 

Met dit gezamenlijk initiatief willen de social media managers een halt toeroepen aan de forse toename van haatspraak op sociale media.

Met de website hierniet.be krijgen social media managers er een instrument bij tegen online haat. Ze kunnen mensen die over de schreef gaan vanaf vandaag verwijzen naar de website, wanneer ze reacties of berichten ontvangen die respectloos overkomen. 

“Hier Niet” legt een reeks huisregels vast voor online reacties. Het gaat onder meer om het niet tolereren van schelden, pesten en racistische opmerkingen. De website geeft daarnaast ook een reeks praktische tips voor social media managers, hoe om te gaan met online haat. 

Verdubbeling van haatspraak

“Textgain observeert met behulp van Artificiële Intelligentie haatspraak op sociale media. De cijfers liegen er niet om: op nog geen 2 à 3 jaar tijd stelden we een verdubbeling vast van het aantal incidenten. En dat is nog maar een conservatieve schatting. Online haatspraak is een ernstig maatschappelijk probleem dat nog altijd niet serieus genoeg genomen wordt”, aldus Guy De Pauw, CEO van TextgainSocial media managers ondervinden dat dagelijks aan den lijve, wat een impact heeft op hun mentaal welzijn. 

Niet alleen

“Hier Niet” groeide vanuit een stijgende behoefte aan ondersteuning om met steeds sterkere en grovere reacties en haatberichten om te gaan. “We willen duidelijk maken dat haatspraak geen plaats heeft op de sociale netwerken van bedrijven en organisaties. Beledigingen, racistische uitspraken en ruzies komen niet alleen terecht bij de personen waarover de post gaat, ook sociale media managers krijgen dit elke dag te verteren.”, zegt Delphine Van Belleghem, één van de initiatiefnemers.  

“Als merk, organisatie of bedrijf zeggen we ‘Hier Niet’. Onze klanten, leden of volgers moeten zich welkom voelen op onze digitale kanalen. Tegelijk is het een hulpmiddel voor de social media manager om met haatspraak om te gaan, zodat er weer meer tijd vrijkomt om waardevolle opmerkingen en vragen op te volgen. We tonen hiermee ook dat hij of zij niet alleen staat.”

Censuur

“Hier Niet” wil absoluut geen censuur. “Reacties en interacties zijn het hart van sociale media. Dus vragen stellen, commentaar of kritiek geven, mag allemaal. Moeten we het altijd eens zijn met elkaar? Zeker niet. Gebruik je recht op vrije meningsuiting en schreeuw je mening gerust van de sociale media daken. Maar, er zijn grenzen.” 

Met de regels willen we er mee voor zorgen dat sociale mediakanalen een plaats zijn waar je voelt dat je kan zeggen wat je denkt, op een respectvolle manier. Zo houden we het leefbaar voor de beheerders van de sociale netwerken en voor iedereen die meeleest”, aldus Joke De Nul, één van de initiatiefnemers. 

Dat haatspraak een groeiend probleem is, merken niet alleen de initiatiefnemers. Bedrijven als Google Belgium, Proximus, Telenet, MIVB, Hyundai, Bpost, Microsoft schaarden zich mee achter het initiatief. Ook sectorverenigingen de Belgian Association of Marketing (BAM), UBA, ACC, Kortom en CSquare zetten mee hun schouders onder “Hier niet”, net als Meta, het moederbedrijf achter Facebook en Instagram. 

Content