Hoe verandert Tik Tok het socialemedialandschap?

iStock-1411654004.jpg

De transformatie binnen sociale media staat tijdens dit kanteljaar in de schijnwerpers. Gedaan met de vaste kanalen en strategieën op basis van advertenties. En ook de unidimensionele rol van influencers is definitief uitgespeeld.

De transformatie binnen sociale media staat tijdens dit kanteljaar in de schijnwerpers. Gedaan met de vaste kanalen en strategieën op basis van advertenties. En ook de unidimensionele rol van influencers is definitief uitgespeeld.

Allemaal maken ze plaats voor een dieper, ruimer en meer geconnecteerd socialemedialandschap. En hoewel iedereen op dit moment de mond vol heeft van generatieve AI (denk maar aan ChatGPT), is TikTok het kanaal dat het voortouw neemt in deze transformatie en verdere rijping van socialemediamarketing. 3 redenen waarom u dit als adverteerder maar beter van dichtbij opvolgt.

TikTok herschrijft de definitie van cultuur en communities. Terwijl andere platformen meesurfen op bestaande trends, is TikTok een gangmaker die meer mogelijkheden biedt om viraal te gaan. Het creëert zelf culturele momenten in plaats van gebruik te maken van wat al bestaat. In navolging van het groeiende gebruik van het platform wordt de content die er te vinden is bovendien steeds gespecialiseerder. Of u nu op zoek bent naar aanbevelingen rond literatuur of naar het beste product om uw oven mee te poetsen, community’s zijn een cruciale bron van inspiratie, entertainment en uiteindelijk concrete actie.

TikTok verdiept de zoekmogelijkheden en het commerciële landschap. GenZ'ers duiden TikTok aan als de plek bij uitstek om iets te zoeken. Het platform komt nog lang niet in de buurt van Google, maar die status is een sterke indicatie voor hoe compleet de TikTok-app aan het worden is. Het maakt ook duidelijk hoe belangrijk het voor adverteerders is om te blijven investeren in overtuigende en platform-native content. Terwijl het voor andere platformen lastig blijft om een duidelijk afgebakend aanbod rond social selling uit te werken, zit het beïnvloeden van toevallig shopgedrag verankerd in het DNA van TikTok (denk maar aan TikTokMadeMeBuyIt).

TikTok herschrijft de regels rond content. Nadat het adverteerders een duidelijke opdracht heeft gegeven (‘Maak TikToks, geen advertenties’), is TikTok nu ook de regels voor zijn vele gebruikers aan het herschrijven. Content mag geen passief gepoch of overdreven inhoud zijn. Het geheim van succesvolle TikTok-content is inzetten op beperkte productiekosten, korte video's en content die vooral creatief is. Deze creatiegerichte aanpak veroorzaakt een domino-effect buiten TikTok en bepaalt de agenda's van andere platformen.

Het Ogilvy Social Lab-rapport over trends in sociale media is beschikbaar voor UBA-leden.

Documenten

Content