Hoe maakt u uw bedrijf aantrekkelijker?

Employer branding.jpg

Employer branding stelt bedrijven in staat de best mogelijke strategie te creëren om de juiste kandidaten aan te trekken waardoor de kandidaat-werknemers het bedrijf kunnen vinden dat het best aansluit bij hun verwachtingen.

Employer branding: een sleutelelement van HR-marketing

In een context waarin de oorlog om talent woedt, zal een goede employer branding strategie uw bedrijf in staat stellen concurrerend te blijven met kandidaten, zijn werknemers te behouden en het personeelsverloop te verminderen. Dit zijn cruciale kwesties, vooral wanneer u weet dat:

  • 95% van de kandidaten zich informeren over het bedrijf voordat ze solliciteren. Te veel negatieve informatie en kan ervoor zorgen dat de kandidaten afhaken.
  • Volgens Glassdoor heeft 60% van de kandidaten een slechte wervingservaring gehad en 72% van hen praat erover op sociale netwerken. Met andere woorden: als hun ervaring slecht is, komt die naar buiten.

In de huidige context volstaat het dus niet om zich als "goede werkgever" te profileren; de ervaring van het personeel van een onderneming moet een afspiegeling zijn van haar discours.

Uw werkgeversmerk evalueren: een interne en externe focus.

Intern is het mogelijk enquêtes te houden over de tevredenheid en het welzijn van werknemers binnen een organisatie. Het verlooppercentage is ook een indicator die moet worden geobserveerd, en maakt het mogelijk de betrokkenheid van het personeel te meten.
Ten slotte is het aantal coöptaties, d.w.z. het aantal werknemers dat hun netwerk aanbeveelt te solliciteren naar een functie in het bedrijf, belangrijk om te volgen.

Extern zijn beoordelingssites voor bedrijven zoals Glassdoor, Choosemycompany, Figaro Insider nuttig om inzicht te krijgen in de reputatie van een bedrijf als werkgever. Het is mogelijk de algemene beoordeling van een organisatie te zien, het percentage mensen dat het management goedkeurt of het bedrijf als werkgever aanbeveelt.

Ook sociale netwerken bieden een uitstekend platform om de temperatuur van de reputatie van een bedrijf te meten onder de verschillende doelgroepen. Hoewel minder nauwkeurig in termen van publiek, is het goed om te weten wat er over een organisatie wordt gezegd (of niet!) door haar werknemers op Linkedin of Facebook.

Hoe ontwikkelt u uw werkgeversmerk?

1. Begin met het zorgen voor uw werknemers

Zonder te werken aan het welzijn van werknemers zal het formele werk aan employer branding in het beste geval een oppervlakkig effect hebben, en in het ergste geval een negatief effect, wanneer werknemers of kandidaten een ervaring rapporteren die losstaat van het discours dat ze hebben gekregen.

Werken aan het welzijn van werknemers zal een bedrijf evenveel voordelen geven om aan potentiële kandidaten te benadrukken, waardoor anderen misschien willen solliciteren.

2. Stel bedrijfswaarden vast

De waarden van een bedrijf zijn moeilijker te tonen, maar ze kunnen door veel details worden geïnsinueerd. Ze helpen ook om zich te onderscheiden van concurrenten en potentiële kandidaten aan te trekken. Het bedrijf kan zijn waarden benadrukken via zijn personeelsadvertenties of er een pagina op de carrièresite aan wijden.

Diversiteit en inclusie behoren tot de belangrijkste waarden om rekening mee te houden. Het implementeren van initiatieven in deze richting heeft talloze voordelen, maar ook hier geldt dat er vooraf echt voorbereidend werk moet worden gedaan en dat de inspanning oprecht moet zijn.

3. Activeer enkele hefbomen om zijn visie en identiteit te communiceren aan huidige werknemers en potentiële kandidaten

Jobadvertenties, websites, sociale netwerken, getuigenissen van werknemers, evenementen en wervingscampagnes zijn allemaal hefbomen die moeten worden geactiveerd als onderdeel van de ontwikkeling van het werkgeversmerk van een bedrijf.

De personeelsadvertentie en de website zijn vaak de eerste twee contactpunten tussen een kandidaat en een bedrijf, en de inhoud ervan zal altijd van invloed zijn op de rest van het traject van de kandidaat. Sociale netwerken, wervingsevenementen en getuigenissen van werknemers daarentegen geven de kandidaat een gevoel van hoe het is om voor een bedrijf te werken en een emotionele band met de organisatie op te bouwen.

Daarom is het belangrijk te begrijpen wat elke hefboom doet en deze te activeren volgens de specifieke behoeften van een organisatie.. 

Kortom, de ontwikkeling van een employer brand blijft van cruciaal belang voor bedrijven die het beste talent op de markt willen aantrekken en behouden, wat in de huidige context steeds moeilijker te realiseren is. HR-marketing heeft dus nog een mooie toekomst voor zich.

Wilt u meer weten over employer branding en de tools om werknemers aan te trekken en te behouden? Schrijf u dan nu in voor de online masterclass op 15 maart met Sophie Darsy en deel de informatie met uw recruitment collega's.

Brand Strategy Employer branding