Wat zijn de populairste sociale netwerken in België?

Social-Network-Belgium.jpg

Zoals ieder jaar schetst het Digital Global Overview Report een beeld van de digitale wereld. Het baseert zich daarvoor op statistieken over verschillende aspecten zoals internetverbindingen, gebruik van sociale netwerken, apps, e-commerce en ga zo maar door.

Dit jaar nemen we de belangrijkste sociale netwerken in België onder de loep. Uit het rapport blijkt dat het gebruik van social media in België blijft toenemen. In januari 2022 telde ons land 9,52 miljoen gebruikers van social media, oftewel 81,7% van de totale bevolking.

Hierna gaan we dieper in op elk netwerk apart, maar niet zonder de algemene vaststelling dat we in België veel minder informatie over merken opzoeken dan het globale gemiddelde.

Brand social Media balgium

Facebook

Facebook blijft het populairste socialmediaplatform in België, met 6,40 miljoen gebruikers begin 2022. We moeten wel benadrukken dat Meta eind 2021 zijn data over doelgroepbereik, en met name zijn data van de basisdoelgroep voor Facebook, ingrijpend veranderde. Dat betekent dat de cijfers niet direct vergelijkbaar zijn met de cijfers uit vorige rapporten. Begin 2022 bereikte Facebook met zijn advertenties het equivalent van 54,9% van de totale Belgische bevolking. Maar omdat het gebruik van het platform beperkt is tot 13-jarigen en ouder gebruikte 64,3% van de doelgroep die in aanmerking komt het platform ook daadwerkelijk.

YouTube

YouTube heeft de hoogste ad reach van alle socialmediaplatforms in België, met 9,52 miljoen gebruikers begin 2022, oftewel 81,7% van de totale bevolking. YouTube-advertenties bereikten 86,9% van alle internetgebruikers in België, ongeacht hun leeftijd.

Instagram

Instagram had 5,10 miljoen gebruikers in België begin 2022, goed voor een ad reach van 43,8% van de totale bevolking. Maar omdat het gebruik van het platform beperkt is tot 13-jarigen en ouder gebruikte 51,2% van de doelgroep die in aanmerking komt het platform ook daadwerkelijk. De advertenties op Instagram bereikten 46,6% van de Belgische internetgebruikers, ongeacht hun leeftijd.

TikTok

TikTok telde 2,91 miljoen gebruikers van 18 jaar en ouder in België begin 2022, goed voor een ad reach van 31,3% van alle volwassenen. De advertenties op TikTok bereikten 26,6% van de Belgische internetgebruikers, ongeacht hun leeftijd.

LinkedIn

LinkedIn had 4,30 miljoen "leden" in België begin 2022, met een doelgroep equivalent aan 36,9% van de totale bevolking. Het is wel belangrijk om te weten dat de statistieken over doelgroepbereik die LinkedIn publiceert gebaseerd zijn op het totaal aantal geregistreerde leden; in tegenstelling tot de meeste andere platforms die zich baseren op het aantal maandelijkse actieve gebruikers. Omdat het gebruik van LinkedIn beperkt is tot 18-jarigen en ouder gebruikte 46,3% van de doelgroep die in aanmerking komt in België het platform ook daadwerkelijk. LinkedIn haalde een ad reach van 39,3% van de Belgische internetgebruikers, ongeacht hun leeftijd.

In het algemeen blijven social media een belangrijke rol spelen in het dagelijkse leven van de Belg, waarbij de meeste Belgen regelmatig actief zijn op meer dan één platform. De scores voor ad reach lopen voor de meeste platforms in de dubbele cijfers, zodat social media een waardevol hulpmiddel blijven voor bedrijven die in België in contact willen komen met hun klanten.

Bron: https://datareportal.com/reports/digital-2023-global-overview-report

Content Media