Welke sectoren ondervinden de meeste impact van de hoge druk op de koopkracht?

Supermarket

De koopkracht staat onder druk en verandert. Verscheidene consumentengroepen passen hun koopgedrag aan en reageren anders in hun bestedingen. Ontdek het unieke inzicht van Gfk en Nielsen in het consumentengedrag.

Daar waar 60% van de bevolking inflatie ervaart, is er nog steeds 40% van de huishoudens die hierdoor niet worden beïnvloed. 

  • Het zijn vooral de jongere gezinnen die de inflatie voelen en hun consumptie het meest laten dalen. 
  • In tegenstelling tot de verwachtingen zijn het de upper class families die minder spenderen aan A-merken en meer op promotie kopen. 
  • De lagere inkomens houden hun merkinvesteringen op peil en kopen minder op promotie. Het is de middenklasse die de middelen heeft om meer in het buitenland inkopen te doen.

De belangrijkste sectoren die dalen zijn dan ook horeca, kledij, decor, take-away en amusement, waar de consument de intentie heeft de helft te besparen. De oven en wasmachine wordt 15% minder gebruikt. Daarnaast wil de consument ook verspilling tegengaan. Too good to go is de meest populaire food & drinks app in België.

De FMCG inflatie is hoger in België dan in de buurlanden. Toch is de reactie verschillend per categorie. Inflatie verklaart slechts gedeeltelijk volume evolutie: basisproducten en lage absolute kostprijs houden beter stand dan occasionele aankopen van categorieën die minder essentieel zijn en als luxe kunnen beschouwd worden. 

E-commerce blijft groeien, in tegenstelling tot de buurlanden, maar minder snel omdat maaltijdkits terrein verliezen. De pure players (Amazon en Bol) hebben hun aandeel in 4 jaar verdubbeld. 

Meer weten? Ontdek hieronder de volledige presentaties die gegeven werden tijdens de UBA Expert Community Panels. 

Documenten

Research & Insights