Hoe bepaalt u de juiste prijs?

Right Price.jpg

Bepaalde bedrijven slagen erin om hogere prijzen aan te rekenen dan hun concurrenten, terwijl hun producten niet noodzakelijk technologische superioriteit of fundamentele verschillen omvatten. Hoe is dat mogelijk? Ontdek de een Value Pricing Piramide op, die in zes stappen klantenvoordeel bereikt dankzij prijsverhogingen.

Een strategische prijszetting is cruciaal voor elk bedrijf. Het bewaakt nu eenmaal de balans tussen de twee kernobjectieven van jouw onderneming, namelijk de waardecreatie voor jouw klanten en het capteren van een deel van die waarde voor jouw aandeelhouders of andere stakeholders.

De waardecreatie rond jouw product of dienst strekt zich uit over alle stappen van het productieproces, van innovatie tot ontwikkeling, van productie tot marketing en verkoop.
Die keten van waardecreatie moet in evenwicht zijn met het capteren van de waarde via de prijs. Een verkeerde prijsstrategie bedreigt die balans. Ofwel slaag je er niet in de waarde die jouw bedrijf creëert te realiseren, door prijzen aan te rekenen die te laag zijn of je riskeert klanten te verliezen door te hoge prijzen vast te leggen.

Toch slagen bepaalde bedrijven erin om hogere prijzen aan te rekenen dan hun concurrenten terwijl hun producten niet noodzakelijk technologisch superieur zijn of fundamentele verschillen omvatten. Hoe is dat mogelijk? De sleutel tot hun succes is het leveren van een superieure waarde aan hun klanten. Prof. Koen Tackx stelde een Value Pricing Piramide op, die in zes stappen klantenvoordeel bereikt dankzij prijsverhogingen.


Wil je aan de hand van praktische voorbeelden zelf aan de slag gaan met strategische prijszetting? Download hieronder de whitepaper "What's the right price?" ontwikkeld door Vlerick Buniness School.

Documenten

Brand Strategy