Welke zijn de meest voorkomende e-commerce modellen?

Aan het woord, Kristof Bossuyt van iO. Deze video maakt deel uit van de UBA Training 24/7 video-opleiding "Wat zijn de uitdagingen en trends in e-commerce?"

E-commerce basics 4 playbutton

Samenvatting van de video:

Het eerste e-commerce model is een eigen webshop. Het voordeel is dat u het zelf in de hand hebt en u geen commissies moet betalen. Het is echter ook het duurste model waar u voor kan gaan en het brengt de nodige complexiteit met zich mee. Een keuze die u b.v. moet maken is of u voor een ‘best of suite’ of een ‘best of breed’ platform gaat. 

Het tweede e-commerce model zijn marktplaatsen zoals bol.com, amazon.com, etc… De voordelen zijn de eenvoud (u hoeft enkel uw producten aan te maken en op de marktplaats te zetten) en de lage initiële investering. Nadelen zijn het feit dat u commissies moet betalen en u er zelf minder controle over hebt. Dit laatste kan vooral dilemma’s oproepen rond prijszetting; de marktplaats probeert immers de beste producten aan de beste prijs naar voren te duwen.

Het derde e-commerce model is social commerce: een wat complexer model maar met een heel groot potentieel. Het is de laatste jaren immers met 26% jaar op jaar gegroeid en de voorspelling is dat tegen 2025 wereldwijd de markt met deze manier van verkopen 1,2 biljoen dollar zal bedragen. Vooral de wat jongere doelgroep (tot 35-40 jaar) doet aankopen via dit model.

Met social commerce worden e-commerce transacties bedoeld die gecombineerd zijn met social media. U start dus met een social media ervaring en die brengt u tot een aankoop binnen een social media platform. Social commerce is een ecosysteem op zich, wat veel verder gaat dan een b.v. een advertentie plaatsen op Facebook.  

slide video 4

Verkopers kunnen immers een merk/bedrijf, influencers of individuen zijn. De drivers tot aankoop kunnen op basis van inhoud, of gedreven door een ervaring (b.v. tijdens een live stream of via augmented reality), of gebaseerd op een netwerk zijn (denk b.v. aan groepsaankopen).

Bekijk de video hier. 

E-commerce & Sales