Hoe de consument bereiken via de brievenbus?

Aan het woord, Tatjana Raman van Bpost. Deze video maakt deel uit van de UBA Traning 24/7 video-opleiding "Hoe krijg ik met mijn merk rechtstreeks toegang tot mijn consument?"

Direct Mail 3 Playbutton

Samenvatting van de video:

De enorme digitalisatie van het voorbije anderhalve decennium heeft ons als adverteerders gedwongen op zoek te gaan naar alternatieve pistes om "op te vallen". Papieren post is daarvoor een uitstekend medium. Paper mail heeft bewezen langer in het geheugen te blijven, omdat tastbare zaken ons nu eenmaal makkelijker bijblijven. 

Als reclamemakers grijpen we gemakkelijk naar digitale communicatie en dat is zeker geen slechte zaak want de digitale inclusie in België zit goed. Maar er zijn in België meer brievenbussen dan dat er mensen internet hebben, en dat zorgt voor heel wat opportuniteiten. Voeg daar nog eens de mogelijkheid aan toe om data te gebruiken om specifieke delen van de bevolking te bereiken, en we merken dat er heel wat communicatiepotentieel is. 

Bijna 8 op 10 van geadresseerde papieren post worden gelezen. De perceptie dat wat in de brievenbus valt meteen wordt weggegooid, is dus verkeerd. Straffer : bijna de helft van geadresseerde zendingen hebben een concrete actie als gevolg : een zoekopdracht op het internet, het uitknippen van een kortingsbon, het bezoeken van de website van de afzender, etc…

Het is dus niet verbazend dat reclamefolders die door retailers worden verdeeld nog steeds een belangrijke rol spelen. Zo'n 84% van de Belgen gebruikt immers deze folders om een boodschappenlijst op te stellen. De waarde van papier komt hier duidelijk tot zijn recht.

Als adverteerder kunnen we nog extra waarde creëren door paper mail te gaan combineren met andere dragers. Denk bijvoorbeeld aan het Grote Speelgoedboek van Bol, dat bij Vlaamse gezinnen naar aanloop van Sinterklaas wordt bedeeld via de brievenbus. Dit hybride format zorgt ervoor dat, naast de grote zichtbaarheid die via offline en online media wordt bekomen, ook meteen de stap naar het digitale wordt gezet door de mogelijkheid om QR-codes te scannen en meteen bepaalde producten aan te kopen via de webshop. Hieruit blijkt dat we als consument nog steeds veel waarde hechten aan tastbare zaken.

Er is dus voor merkenbouwers zeker een emotioneel element dat kan worden verbonden aan paper mail. Daarnaast blijkt dat er dikwijls een actie volgt na het lezen van geadresseerde post. Het hybride (gecombineerde) gebruik van mediadragers werd al door talrijke onderzoeken als zeer krachtig aangetoond, en dat is voor papieren post niet anders.

Bekijk de video hier. 

Media