E-commerce: de beste manier om de technologische revolutie te omarmen

Online shopping

In de steeds evoluerende digitale wereld van E-commerce is het van essentieel belang om de juiste strategieën te hanteren om succesvol te zijn. Greet Dekocker, Managing Director van BeCommerce/SafeShops, de Belgische E-commerce federatie, geeft enkele tips voor webshopondernemers.

Het belang van goede partners

Een webshop kan niet op zichzelf bestaan; het heeft de juiste partners nodig om de juiste diensten te kunnen bieden. Voor een consument die enkel de voorzijde van een webshop ziet, lijkt dit iets banaal maar achterin draait een heel netwerk van partners die van cruciaal belang zijn voor het succes van een webshop. Denk hierbij aan alles wat met de functionaliteiten en de beveiliging van de webshop te maken heeft, de betalingen, customer service, e-logistics,… Enkel door samen te werken met betrouwbare en ervaren partners, kan een webshop efficiëntie, veilige transacties en een schaalbare infrastructuur garanderen.

De sleutel tot de consument

Om de vindbaarheid van een webshop te optimaliseren, is content marketing van onschatbare waarde. Daarom is het van strategisch belang vooraf goed te bepalen waar en waarom u start met uw webshop en vooral ook wat het einddoel is. Het gebruik van hoogwaardige foto’s en video, evenals gedetailleerde productomschrijvingen, tags en filteropties, draagt bij aan een optimale user experience en verhoogt de kans op conversie significant. De goed gekozen technische partners zorgen op hun beurt dat ieder mogelijk onderdeel van uw webshop benut kan worden en u alle parameters die een inhoudelijk belang hebben kan gebruiken. Dat in combinatie met de andere technische mogelijkheden geeft de webshop de nodige geloofwaardigheid en het vergemakkelijkt de zoektocht van de consument. Kortom, content is nog steeds key, maar heeft de juiste ondersteuning nodig.

Verkoopgericht is niet hetzelfde als consumentgericht

Het bouwen en vermarkten van uw merk is van onschatbare waarde in de wereld van E-commerce. Hieruit vloeit data voort die uw webshop – en bijgevolg uw bedrijf – sterker maken. Als u dan nog de combinatie online en offline kan maken, dan staat u nog sterker en kan er gestreefd worden naar personalisatie in de marketingstrategie. De sleutel tot succes is een combinatie van online en offline kanalen en het streven naar personalisatie. Op die manier kan u als bedrijf op zoek naar het ultieme “upsell”-moment, maar kan u ook het perfecte antwoord bieden voor consumenten die net aan hun zoektocht moeten beginnen en waar u hen probeert te capteren in hun zero moment of truth. 

Budget? Spreid het wijs!

De meest gemaakte fout bij het starten met een webshop is dat er vaak teveel budget wordt besteed aan de bouw van de webshop en er bijgevolg te weinig budget over is voor marketingacties. Een goede verdeelsleutel, de juiste meetinstrumenten en een duidelijk doel in de strategie zijn in deze financiële fase cruciaal. Er is dan ook niets mis om ‘light’ te beginnen of om uw online activiteit via een SAAS-oplossing (Software-as-a-Service) te testen. Niets zegt dat u onmiddellijk alle noden van iedere consument dient op te lossen. Het komt erop neer dat u weet wat die consument wil en dat u op de juiste manier en op het juiste moment gevonden wordt. Heeft u een correcte, veilige en duidelijke webshop? Dan kan het verkoopsproces van start.

Wil u graag meer weten over hoe een performante en succesvolle webshop eruit ziet? 
Ontdek het in de UBA Master Class “A performing E-commerce website” op woensdag 6 september. Greet Dekocker en Kristof Van Roy delen met u de kneepjes van het vak.

E-commerce & Sales