Een extra kijk op de resultaten van de E-commerce Barometer

E-commerce Barometer

Uit de E-commerce barometer van BeCommerce & SafeShops blijkt dat E-commerce blijft doorgroeien. In 2022 waren de Belgische webshops goed voor een omzet van 13,8 miljard euro, een groei van 18% ten opzichte van 2021. We stelden enkele bijkomende vragen aan Greet Dekocker, Managing Director van BeCommerce & SafeShops.

Waar zit de groei?

In 2022 zijn het vooral de middelgrote en kleine webshops die in aantal groeien, met respectievelijk 26% en 20%. Het zijn vooral de middelgrote webshops die matuurder (zoals De Gele Flamingo, Tintrio,…) zijn geworden. Dit manifesteert zich op 3 vlakken: het verbeteren van de beleving op de webshop, het investeren in digitale marketing en het exploreren van exportmogelijkheden. Er is nog ruimte voor groei, zeker in B2B en D2C. Er zijn daar sectoren waar zich nog geen grote digitale speler heeft gevestigd en dit biedt mogelijkheden. Zelfs nu al wordt de markt van B2B online verkopen geschat op ongeveer 40 miljard. 

De sleutel tot succes 

Een uitgekiende strategie is de sleutel tot succes. Zorg ervoor dat u als handelaar aanwezig bent, waar de consument is. Het zit hem in de juiste mix. Wat biedt u aan via een marktplaats? Wat verkoopt u via uw eigen webshop en wat biedt u aan in een fysieke winkel?  Een combinatie van een offline en online gamma creëert mogelijkheden en sterktes. Bekijk wat er voor uw producten relevant is en maak op basis daarvan een keuze.

Hoe verkiest de consument te betalen?

Bancontact blijft de absolute topper qua betalingsmiddel in België met 60% van de transacties. Bij de vraag naar het favoriete betaalmiddel van de consument antwoordt de meerderheid PayPal, terwijl er slechts 4% van de transacties mee vereffend wordt. Deze discrepantie is te verklaren doordat het merendeel van de Belgische webshops PayPal niet als betalingsmethode aanbiedt. Indien u als webhandelaar 100% wil inzetten op klantenbeleving, wordt het steeds belangrijker om ook andere betaalmiddelen aan te bieden zoals de mogelijkheid tot achteraf betalen met Klarna, Alma pay, Oney of Floa, alsook online betalen met maaltijdcheques en ecocheques. 

Met welke uitdagingen hebben webshopondernemers nog meer te maken?

De economische crisis en inflatie houdt ondernemers bezig en heeft een impact op het aankoopgedrag van de consument. Daarnaast zijn er nog 2 grote uitdagingen in het uitbouwen van een succesvolle webshop. Ten eerste waar kan u de consument bereiken en hoe beweegt deze zich op digitaal vlak? Als ondernemer moet u een keuze maken tussen social media, marktplaatsen en uw eigen webshop. Ten tweede dwingt de kleine Belgische markt webshopondernemers om ook te exporteren om te blijven groeien. Het opzetten van deze exportmodus is voor velen een stevige uitdaging.

Wilt u graag uw kennis bijspijkeren? Neem deel aan één van deze E-commerce opleidingen:

Leert u liever bij waar en wanneer het voor u past? Ontdek de Training 24/7 video-opleidingen. 

Documenten

Research & Insights E-commerce & Sales