TikTok, een onmisbare tool in uw mediastrategie?

TikTok

Tijdens de laatste UBA Expert Community Content, die plaatsvond op 14 juni, werd bijzondere aandacht besteed aan de evolutie van TikTok en de impact ervan op het sociale medialandschap.

Om het belang van de integratie van TikTok in een mediastrategie en de impact ervan te bespreken, lieten we volgende experten aan het woord:

 • Gabrielle Robitaille, Senior Digital Policy Manager bij de World Federation of Advertisers
 • Arnaud Vanhemelryck, Global Head bij TK.Lab
 • Jarno Koopmans, Founding Partner bij Digipolitans en Yordi Chabot, Lead Always On & Targeted campaigns bij Proximus.
TikTok als nieuwe zoekmachine?


In tegenstelling tot wat velen denken is TikTok geen traditioneel sociaal netwerk. De belangrijkste doelstelling van het platform is niet om mensen, vrienden of familie met elkaar in contact te brengen.
TikTok is in de eerste plaats een platform voor ontspanning, inspiratie, opleiding, informatie en verkoop. TikTok richt zich meer op inhoud dan op sociale relaties, en trekt daarbij de kaart van de 'one to many'-relatie tussen content creaters enerzijds en gebruikers anderzijds.

Steeds meer gebruikers, vooral GenZ, gebruiken TikTok als zoekmachine. Dat betekent dat ze in plaats van traditionele zoekmachines als Google liever TikTok gebruiken om te zoeken naar informatie, producten of content. TikTok biedt daarbij een unieke zoekervaring en laat gebruikers content op een meer visuele en meeslepende manier ontdekken.

Iedere 8 seconden een nieuwe gebruiker


TikTok is het snelst groeiende platform ter wereld. Naar schatting wordt er elke 8 seconden een nieuw TikTok-gebruikersaccount aangemaakt. Gebruikers brengen gemiddeld 10 minuten per sessie door op TikTok, bijna twee keer zo lang als op Pinterest en drie keer zo lang als op Instagram. Bovendien zitten niet alleen jongeren op TikTok. Dat bewijzen de cijfers die TikTok zelf aanlevert: 43% van de gebruikers is tussen de 18 en 24 jaar, 32% tussen de 25 en 34 jaar en 22% tussen de 35 en 54 jaar.

In België telt TikTok ongeveer 4,1 miljoen gebruikers, waarvan 57% vrouwen en 43% mannen. Een actieve gebruiker in België spendeert gemiddeld 80 minuten per dag op TikTok, ongeveer 25% meer dan op YouTube en 50% meer dan op Facebook. De reclame-inkomsten van TikTok worden geschat op 25 miljard dollar tegen 2024.

"Don't make ads, make Toks"


Met TikTok-video's bereikt u zowel grote groepen van mensen als nichecommunity's, naargelang hoe de gebruikers interageren met video's, contentcreators en hashtags.
Voor betaalde campagnes heeft TikTok verschillende formats ter beschikking, afhankelijk van de verschillende fases van de customer journey.

Als awareness en consideration zijn vooral de formats 'Top View' en 'Top Feed' aangewezen, terwijl voor conversie 'In-Feed'-video's een beter effect hebben.

Daarnaast kunnen merken op TikTok bijzonder originele en specifieke campagnes opzetten, zoals de 'Branded Hashtag Challenges' of de 'branded effects', om mee te surfen op de nieuwste trends en buzz te creëren.

De lagere CPM (cost per thousand) dan op andere sociale netwerken en de hoge mate van engagement van de gebruikers zijn een groot voordeel van TikTok.

Voor optimale effectiviteit trekt u best de aandacht te met organische content, rekening houdend met de specifieke kenmerken van het platform (nl. ontspanning, inspiratie, opleiding en informatie).

De stappen om TikTok in uw mediastrategie te integreren

1. Het management overtuigen:

 • Presenteer cijfers en feiten die het groeiende publiek, het uitgebreide bereik en het unieke karakter van TikTok als contentgedreven platform aantonen.
 • Benadruk het belang van een balans tussen betaalde content, organische content en partnerschappen met makers.

2. Het algoritme van TikTok begrijpen:

 • Begrijp het gedrag van gebruikers in termen van kijkgedrag en betrokkenheid.
 • Houd rekening met uitgesloten content die door gebruikers als "oninteressant" wordt gemarkeerd.
 • Houd rekening met trending topics en zoekopdrachten van gebruikers.
 • Houd rekening met lokalisatie- en taalgegevens.

3. Een contentpositionering uitwerken:

 • Blijf trouw aan uw merk en creëer content die afgestemd is op TikTok.
 • Genereer segmentatie door de gegevens op het platform (bijvoorbeeld hoeveel keer een hashtag wordt bekeken) en daarbuiten (bijvoorbeeld het gedrag op zoekmachines) te analyseren.
 • Zoek geschikte onderwerpcategorieën voor uw merk en bepaal een geschikte publicatiefrequentie.
De risico's van TikTok


TikTok krijgt momenteel veel aandacht omwille van de snelle groei. De Europese Commissie startte net als enkele landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Canada een onderzoek naar de naleving van de privacywetgeving door het platform en toegang van bepaalde leeftijdscategorieën.

Een onderzoek van de World Federation of Advertisers (WFA) bij 87 leden bracht aan het licht dat 75% reclame maakt op TikTok. Toch geeft 83% aan bezorgd te zijn over problemen als de veiligheid van het merk, de leeftijd van de gebruikers en de bescherming van de privacy op TikTok. Het is belangrijk om te vermelden dat die twijfels niet specifiek voor TikTok alleen bestaan, maar ook gelden voor andere socialemediaplatformen.

Een 'TikTok first'-aanpak kan een goed idee zijn als die kadert in een globale mediastrategie waarbij rekening wordt gehouden met hoe trends evolueren en wat de bijzonderheden zijn van ieder individueel platform. Het is essentieel om de essentie van TikTok als contentplatform te begrijpen en passende strategieën te ontwikkelen om gebruikers op een relevante en creatieve manier te bereiken.

Als UBA-lid kan u hieronder de presentaties van TK.Lab en WFA downloaden. 

Documenten

Content Media Brand Strategy