Bereken gratis de koolstofvoetafdruk van uw campagnes met CommToZero

CO2 calculator.jpg

In september 2022 werd de CommToZero-coalitie gelanceerd, waarvan UBA initiatiefnemer is. Het CommToZero-initiatief steunt op het principe dat we samen, als driver van de communicatiesector, beter in staat zijn om de klimaatcrisis het hoofd te bieden.

Wat werd er sinds de lancering gedaan om de communicatie-industrie te helpen?

Midden september 2022 lanceerde CommToZero* de zero greenwashing gids met richtlijnen om op een verantwoorde manier te communiceren over duurzaamheidsclaims.De Zero Greenwashing-richtlijnen zijn opgebouwd rond 6 principes. Daarnaast werd er ook een webinair georganiseerd om Belgische adverteerders, agentschappen en media op te leiden en te informeren om greenwashing te vermijden in al hun communicatie.
Benieuwd of u op een verantwoorde manier communiceert over duurzaamheid? Ontdek het aan de hand van deze checklist. (LINK).

Een maand later, in oktober 2022, lanceerde de coalitie de "In-house Carbon Academy", met een tool voor koolstofmeting, ontwikkeld in samenwerking met The Ecological Entrepreneur en Carbon+Alt+Delete, experts op dit gebied. De "In-house Carbon Academy" stelt alle bedrijven in de sector in staat om te leren hoe ze van "nul inspanning naar nul koolstof" kunnen gaan. Inmiddels volgden tientallen bureaus en bedrijven een opleiding via de academie. Bezoek de CommToZero-website  voor een meer gedetailleerd overzicht van de beschikbare cursussen en schrijf u hier in. Daarnaast vindt u op het platform ook enkele casestudies.

De volgende stap was de lancering van de Production Carbon Calculator in januari 2023, alsook de Media Carbon Calculator. Beide tools zijn gratis beschikbaar voor de gebruiker.

De CO2-calculator analyseert de CO2-voetafdruk van 4 verschillende campagnemiddelen. Het meet het CO2-equivalent van een campagne en alles wat een bron van CO2-uitstoot kan zijn tijdens het hele proces, van pre-productie tot post-productie. Bijvoorbeeld reizen, accommodatie, catering, maar ook visuele bewerking en print. Klik hier om de tool vandaag nog te gebruiken.

De koolstofmeettool voor de media is een primeur voor de Belgische industrie. Het is gebaseerd op Belgische energie-emissiefactoren en sommige maatregelen worden nog verfijnd door de verschillende partners in België om tegen eind 2023 tot een 100% Belgische versie te komen. Klik hier en meet de koolstofvoetafdruk van uw mediacampagnes. De tool kan uiteraard op 100% vertrouwelijke basis worden gebruikt.

*CommToZero is een coalitie van Belgische bureau’s, adverteerders en media die willen streven naar een duurzamere communicatie. 

Sustainability