Waarom een expliciete inclusieve campagne geen goed idee is

Diversity and inclusion

In een context waarin het begrip diversiteit snel evolueert, staan marketing en communicatie voor een grote uitdaging: authentieke inclusie. Het is geen modewoord, maar een middel om een steeds diverser publiek te bereiken. Meer weten? Schrijf u dan nu in voor de Master Class "Inclusive communication strategy with impact" op 3 oktober.

Een diverse samenleving

We kunnen niet negeren dat de samenleving vandaag divers is. In België is 33,5% van de mensen in het buitenland geboren, 40% is ouder dan 50, 40% van de 65-plussers is niet online actief, 9% van de 15-65-jarigen heeft een mentale of fysieke handicap en 5-8% identificeert zich als LGBTQIA+. Deze diversiteit is zeker verrijkend, maar ook een uitdaging.

De rol van communicatie en de kracht van inclusieve marketing

Communicatiespecialisten creëren verhalen. Onze sector en ons beroep hebben de macht om bij te dragen aan een inclusieve samenleving. En daar moeten we naar handelen. In hoeverre houden we rekening met diversiteit bij het ontwikkelen van strategieën, het schrijven van manifesten of het plannen van campagnes? Inclusieve marketing is niet alleen ethisch, het is ook effectief. Het creëert loyale fans van merken en brengt een boodschap van inclusiviteit. Een inclusieve campagne leidt ertoe dat mensen diversiteit accepteren en omarmen. Maar consumenten verwachten authenticiteit als het gaat over inclusie.

Laten we dus geen genoegen nemen met quick wins en kortere wegen naar diversiteit vermijden:
  1. Verder dan het visuele: authentieke inclusie gaat verder dan visuele diversiteit.
  2. Contactpunten kiezen: waar we ons verhaal vertellen is cruciaal.
  3. De werkelijkheid weerspiegelen: de interne werkelijkheid van bedrijven en organisaties moet de externe werkelijkheid weerspiegelen.
  4. Authentieke inclusie: consumenten verwachten een oprechte toewijding aan inclusie.
  5. Een boodschap op maat wanneer het risico op fouten te groot wordt: geen enkele campagne kan 100% inclusief zijn. Bedenk algemene boodschappen en plan specifieke omzettingen voor elke doelgroep.
Inclusieve strategieën: de weg vooruit

We moeten inclusie zien als een strategie, niet als een campagne. Richt u op universele behoeften in diverse contexten en gebruik beelden die de werkelijkheid nauwkeurig weergeven. Inclusieve marketing is geen trend, maar een antwoord op de diversiteit van onze wereld. Het gaat om het maken van authentieke connecties, niet alleen om simpele representaties. Bedrijven die het omarmen doen het goed en dragen bij aan een meer inclusieve samenleving. Het is ook geen label, maar een integraal onderdeel van elke campagne, dat de diversiteit van onze wereld viert.

Wilt u meer weten over hoe u een krachtige inclusieve communicatiestrategie creëert?
Schrijf u dan nu in voor de nieuwe Masterclass met Fatima Llouh, Strategic Planner, D&I bij LDV united, op 3 oktober.

Diversity & Inclusion