Naar een duurzamere E-commerce

Online shopping.jpg

E-commerce is en blijft een bloeiende business. Consumenten bestellen steeds vaker producten online en wie zegt meer online bestellingen, zegt eveneens meer voertuigen op de weg... en helaas met gevolg, ook meer CO2-uitstoot en meer files. Daarom treden steden vandaag al op via lage emissiezones, voetgangerszones en beperkte tijdsloten voor leveringen in het stadscentrum. Maar het vervangen van alle voertuigen door elektrische busjes zal de CO2-uitstoot wel verminderen, maar zal daarom de steden niet leefbaarder maken. We zullen méér moeten doen...Karin Enzlin, development director sustainability bij bpost schept meer duidelijkheid in wat we nu reeds kunnen we doen om E-commerce duurzamer te maken.

Onze rol

Zolang de consument wil dat zijn pakket zo snel mogelijk aan huis wordt bezorgd, zal er niets veranderen... We moeten een verandering in het consumentengedrag teweegbrengen. 58% van de Belgische consumenten geeft aan bereid te zijn om zijn gedrag aan te passen door bijvoorbeeld langer te wachten op hun pakje… Maar consumenten zijn weinig (12%) tot niet bereid om meer te betalen voor een duurzaam aankoopgedrag.

Het is dus aan pakketbezorgers en online winkels om consumenten duurzame opties aan te bieden, zodat hij of zij de juiste duurzame keuze kan maken zonder meerkost.

Enkele suggesties die e-commerce ‘verduurzamen’
  1. Communiceer duidelijk en informeer consumenten over uw duurzame oplossingen en producten. Zet uw assortiment van duurzame producten en bezorgmethoden in de kijker en neem dit als rode draad in uw communicatie. Voeg bijvoorbeeld een folder in uw pakjes toe om groenere bezorging/producten te promoten of bedank uw klanten als ze een groene keuze maken.

  2. Bied meer duurzame leveringen aan in de check-out. Begeleid de consument bij het afrekenen naar groene bezorgopties om gedragsverandering bij consumenten te stimuleren. Daarom zijn afhaalpunten zo interessant. Waar elektrificatie tijd kost, bieden afhaalpunten een eenvoudige oplossing om gemiddeld 30% minder CO2-uitstoot per pakket te realiseren, door meerdere pakjes op 1 plaats te leveren en bovendien geen risico dat de postbode voor een gesloten deur staat. Wie zijn pakje te voet of met de fiets gaat ophalen, zorgt zelf voor een CO2-reductie tot wel 90%! Met afhaalpunten bieden we niet alleen een groenere bezorgoplossing, maar beperken we ook het verkeer en maken we onze steden leefbaarder. bpost heeft het meest dichte netwerk van afhaalpunten wat maakt dat 70% van de consumenten een afhaalpunt heeft op minder dan 2km van zijn deur i.e. loop- of fietsafstand. Meer info vind je op de website van bpost.

    • Comeos ontwikkelde Smartdrop in samenwerking met de VUB. Deze slimme berekeningstool is  een API die retailers kunnen integreren op hun website en toont de meest duurzame bezorgmethode op basis van de impact van de maatschappelijke kosten van last-mile bezorgingen.
  3. Voeg het CO2-neutraal label toe aan uw website, communicatie en verpakking wanneer u samenwerkt met bpost. Dankzij alle inspanningen van bpost kunt u gegarandeerd emissievrije bezorging voor alle bpost-pakketten garanderen.

  4. Maak uw pakketten groener. Hierbij enkele ideeën: Gebruik verpakkingsmateriaal van gerecycled materiaal, beperk de hoeveelheid lucht in uw pakketten, gebruik geen plastic om lege ruimte op te vullen. Kan uw verpakking worden hergebruikt voor retourzendingen? Of simpelweg, bundel meerdere zendingen in één pakket. bpost ontwikkelde ook herbruikbare verpakkingen die tot 100 keer meegaan.

  5. Beperk retourzendingen om dubbele trajecten te vermijden. Hoe pakt u dat aan? Vermijd foutieve adressen met adresvalidatietools, gebruik stevige verpakking: 20% van online retourzendingen is te wijten aan beschadigde of defecte goederen. Goede productvisualisatie heeft bewezen het aantal retourzendingen te verminderen met 23% en hoogwaardige productinformatie leidt tot hogere conversies en minder retourzendingen, denk hierbij aan productbeschrijving, afbeeldingen, video en klantbeoordelingen.

Documenten

E-commerce & Sales Sustainability