Hoe kunnen merken duurzame consumptiekeuzes aanmoedigen?

Duurzaam gedrag

Fred Dorsimont, medeoprichter en CEO van Behaven, sprak onlangs op UBA over de mogelijkheden voor merken om duurzame consumptiekeuzes te stimuleren. Eerst als onderdeel van een 60 minutes en daarna tijdens een Master Class. Hieronder de belangrijkste punten die Fred deelde.

Behaven-infographic-NL

Het stimuleren van duurzame keuzes is een fantastische kans voor merken. Consumenten zijn de 'laatste mijl' van de duurzaamheidsinspanningen van merken en verwachten dat merken hen helpen hun gewoonten ten goede te veranderen. Dit alles in een gunstige context, want veel duurzame keuzes brengen niet alleen milieu- maar ook financiële voordelen met zich mee. Door de kosten van het dagelijks leven te verlagen, zijn deze duurzame keuzes dubbel voordelig voor huishoudens.

Maar dat mensen van plan zijn om actie te ondernemen, betekent nog niet dat ze duurzame consumptiekeuzes maken. Intenties zijn slechts één factor en merken moeten de barrières identificeren waarmee consumenten te maken krijgen wanneer ze kiezen voor een duurzaam product, dienst of gedrag. De keuze voor een duurzaam product kan bijvoorbeeld stuiten op barrières zoals de perceptie van hogere kosten of lagere prestaties. En de adoptie van duurzaam gedrag kan worden belemmerd door gewoonten of sociale druk.

Om duurzame producten, diensten en gedrag te promoten, moeten merken verder gaan dan sensibiliseren. Het is vaak niet genoeg dat mensen weten dat duurzaamheid belangrijk is. Ze hebben ook de juiste hulpmiddelen en een gunstige context nodig om actie te ondernemen. Dus hoe kunnen we consumenten in staat stellen om duurzame keuzes te maken?

Hier zijn een paar voorbeelden van gedragsoplossingen:

  1. Het product of de dienst 'vergamen' door er typische gamingelementen op toe te passen om het gebruik ervan leuker te maken.

  2. De keuzearchitectuur veranderen om het gemakkelijker te maken voor een duurzaam product of gedrag te kiezen.

  3. (Al dan niet financiële) kosten vergelijken van enerzijds het duurzame product of gedrag met anderzijds de niet-duurzame optie. .

  4. Op het juiste moment optreden, namelijk op specifieke momenten waarop gewoontes tijdelijk worden doorbroken door een veranderende context.

  5. Verwijzen naar dynamische normen en aantonen dat ook andere mensen geïnteresseerd zijn in duurzame producten of duurzaam gedrag.

Samengevat: Of u nu uw duurzame product of dienst wil promoten dan wel uw doelpubliek aanzetten tot duurzaam gedrag, sensibiliseren alleen volstaat meestal niet. De beslissingen van uw consumenten worden immers beïnvloed door heel wat andere factoren die u moet begrijpen om hen naar de juiste duurzame keuzes te leiden en dit is waar gedragswetenschap kan helpen, door je toegang te geven tot een uitgebreidere toolkit voor het begrijpen en beïnvloeden van duurzame consumptiekeuzes. 

Veel succes en ga voor duurzaam !

Documenten

Brand Strategy Sustainability