Podcasts groeien uit tot een volwaardig advertentiemedium

Podcast

Voor het tweede jaar op rij publiceert Mediafin de resultaten van de studie ‘The Power of Podcast’. Deze grootschalige studie, uitgevoerd door IPSOS, onderzoekt de adoptie, het gebruik en de attitude van de Belgen ten opzichte van podcasts. Nieuw in de editie van dit jaar zijn de kwantitatieve resultaten over de perceptie van podcasts als advertentiemedium. Ontdek de belangrijkste bevindingen.

Podcasts on the rise

Het medium ‘podcast’ heeft het voorbije jaar een enorme stijging in populariteit gekend. Vandaag luistert 39% van de Belgen naar podcasts, een groei van 10% in vergelijking met 2022. De grootste stijging zien we bij luisteraars tussen de 25 en de 45 jaar oud. Ondertussen luistert ongeveer de helft van de Belgen jonger dan 45 jaar naar podcasts.

Bij de lezers van de business media De Tijd | L’Echo zet deze evolutie zich nog sterker voort. 61% luistert naar podcasts, een stijging van maar liefst 15% in vergelijking met 2022. Bijna 1 op 3 van de lezers van De Tijd | L’Echo is een “heavy user” die ofwel dagelijks ofwel meer dan 5 of 6 dagen per week naar podcasts luistert.

TRUST_IMG_Podcastsurvey1

De studie toont aan dat de adoptie van het medium in stijgende lijn zal blijven gaan aangezien er steeds minder struikelblokken zijn om te starten met luisteren.

Enkele zekerheden

Een aantal conclusies uit de publicatie van vorig jaar werden opnieuw bevestigd.

  • Het belangrijkste toestel om naar podcasts te luisteren blijft de smartphone;
  • Gemiddeld luistert de Belg naar vier verschillende podcast titels per maand;
  • De belangrijkste redenen om te luisteren zijn: iets bijleren, om mee te zijn met de actualiteit of om te relaxen;
  • De keuze voor een specifieke podcast wordt bepaald door het onderwerp, de duurtijd en de host.
Adverteren in podcasts

Podcasts zijn uitgegroeid tot een volwaardig nieuws-en informatiemedium met een hoge betrouwbaarheid. De gemiddelde betrouwbaarheidsscore (6,6/10) is vergelijkbaar met de traditionele mediakanalen. Sociale media scoren beduidend lager.

TRUST_IMG_Podcastsurvey2

De populariteit van de dagelijkse podcasts “De 7” en “Le Brief” bevestigt deze onderzoeksresultaten. Dagelijks luisteren gemiddeld 25.000 tot 30.000 personen naar deze podcasts om helemaal mee te zijn met het laatste business nieuws.

De hoge betrouwbaarheid van het medium zorgt ook voor een betere waardering van advertenties in podcasts. Ze vallen meer op bij de luisteraars, zijn relevanter en hebben een hogere impact en aandachtswaarde bij de consument in vergelijking met andere media.

TRUST_IMG_Podcastsurvey3

Over het onderzoek

De tweede editie van ‘The Power of Podcast’ werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van Trustmedia. 1.500 Belgen en 754 lezers van De Tijd | L’Echo werden bevraagd via een online enquête. De respondenten waren tussen 18 en 70 jaar oud. De steekproef werd gewogen op leeftijd, gender, regio en sociale klasse.

Voor meer informatie over deze studie, contacteer research@trustmedia.be

Content Media