Een podcast maken: 4 cruciale stappen voor een hoge ROI

Podcast.jpg

Hebt u besloten een podcast te maken? Met de expertise en het advies van Wearethewords hebt u goud in handen.

Onderwerpen en gasten die aansluiten bij uw redactionele strategie

Vooreerst moet u zich afvragen over welk onderwerp u het in uw podcast wilt hebben. Wilt u het deze maand hebben over veiligheid op het werk? Vind een goede invalshoek om dat onderwerp aan te snijden en denk aan de SEO.

Liggen het onderwerp en de stellingname vast? Dan kan de zoektocht naar gasten beginnen.Wie gaat u rond uw micro's samenbrengen? In deze fase zult u uw netwerk moeten aanspreken. Kies verstandig: nodig gasten uit die een grondige expertise op dat domein kunnen voorleggen of een uitgesproken mening hebben. En die altijd dezelfde koers varen als u met uw strategie wilt bereiken.

Hoe kan u hen overtuigen om te komen? Zeg hen dat ze dankzij uw podcast aan visibiliteit en naamsbekendheid zullen winnen. Gratis publiciteit dus. Meestal zeggen ze dan direct toe.

Zorg dat uw gasten zich op hun gemak voelen

Tijdens de voorbereiding van uw podcast bepaalt u in grote lijnen hoe het gesprek zal verlopen en welke vragen u zult stellen. U voorziet momenten waarop iedere gast de kans krijgt om zijn mening te geven.

Kort voor de opname licht u een tipje van de sluier op. Uw gasten vormen zich een beeld van hoe het gesprek zal verlopen: ze zijn beter voorbereid en minder gestresseerd. Leg echter niet al uw kaarten op tafel. Het mag nooit de bedoeling zijn dat uw gast zomaar zijn verhaaltje kan opdreunen. Spontaniteit, dat is uw hoogste goed.

Er zijn gasten die u op hun gemak zult moeten stellen en er zijn er die u zult moeten intomen. Hoe dan ook, vergeet niet om hen te bedanken voor hun komst. Zonder hen was uw podcast nooit mogelijk geweest.

Stilte alstublieft!

Het script van uw podcast mag nog zo gedetailleerd zijn, er zal altijd wel iets gebeuren waarop u niet was voorbereid:

  • een gast die de leiding over het gesprek overneemt;
  • een andere die te veel praat of dingen zegt die niet horen;
  • een gast die, integendeel, geen woord zegt;
  • een laatste die een hoestbui krijgt.

Een podcast maken betekent niet dat alles tot in de puntjes is geregiseerd. Nergens is vastgelegd hoe een gesprek zal verlopen. En gelukkig maar. Dankzij die spontaniteit wordt elke podcast anders ingevuld. Het is aan u om uw presentatie- en improvisatietalent aan te spreken, zodat u tijdens de opname de teugels in handen blijft houden. Denk aan uw redactionele strategie: er zijn een aantal trefwoorden die u in de loop van het gesprek moet laten vallen.

De voordelen van de podcast zijn legio: u kunt de opname (of een deel ervan) opnieuw starten, er bij de montage storende elementen uit filteren of achtergrondgeluiden dempen.

De postproductie van uw podcast in 3 stappen

Nadat de opname is ingeblikt en u uw gasten voor hun komst hebt bedankt, kan het montagewerk in de studio beginnen. U moet het opgenomen materiaal monteren en uitzenden:

  1. Montage: er schuilt een geluidstechnicus in u. Of toch zoiets. Dankzij programma's zoals GarageBand op Mac of FL Studio op pc ontdekt u talenten waarvan u niet eens wist dat u ze had: knip in geluidsopnames, speel met de geluidsparameters of voeg een jingle toe. Op musicscreen vindt u tientallen jingles, waarvan sommige rechtenvrij;
  2. Microcontent schrijven: wanneer u uw podcast online zet, op uw blog of op sociale netwerken, hebt u een aantrekkelijke inleiding nodig. U moet uw gasten voorstellen, een foto kiezen en daar een bijschrift bij verzinnen. Alle tekst moet SEO-geoptimaliseerd zijn, met uw redactionele strategie voor ogen;
  3. Online publicatie: publiceer deze nieuwe content op uw blog, in uw nieuwsbrieven of op uw sociale netwerken. Laat de content opvallen. Zorg ervoor dat andere websites naar uw content linken (backlinking). Verwittig in dat opzicht onmiddellijk uw gasten zodra uw podcast online staat. En spoor ze natuurlijk aan om de content te delen.

Wist u dit? Een podcast opnemen kan ook met uw smartphone.

De podcast is een origineel en spontaan medium dat bijdraagt bij tot een geslaagde SEO-strategie, want hij laat altijd een spoor na. We herinneren u er nog even aan dat we 10% onthouden van wat we lezen en 20% van wat we horen. Duik dus snel uw studio in!

Christine Helin – Wearethewords (WAW)
WAW geeft opleidingen in contentstrategie en -marketing aan de UBA Academy

Data & Technology Content Employer branding Skills