Hoe merken wereldwijd reageren op COVID-19

advertising-crisis-covid19.jpg

WFA, de organisatie die adverteerders-verenigingen uit meer dan 60 landen verenigt, deed een globaal onderzoek naar de reactie van adverteerders op de COVID-19 crisis. Het onderzoek gebeurde bij 32 grote multinationals uit 10 sectoren en werd uitgevoerd in de laatste week van maart 2020.

Uit het onderzoek blijkt dat in een eerste reactie 81% van de adverteerders hun marketing-campagnes uitstelden. Bi de meerderheid van 62% is dit uitstel beperkt tot een kwartaal. Tegelijkertijd hebben reeds 50% van de merken nieuwe aangepaste campagnes in de planning. Daarbij is er een duidelijke verschuiving naar empathische en utilitaire boodschappen waarbij voornamelijk gebruik gemaakt wordt van digitale kanalen.

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont de effectiviteit van anti-cyclisch adverteren aan. Toch staan veel media- en marketing-budgetten onder druk: 57% van de respondenten verklaarden dat hun budget reeds verlaagd is. Bij het opmaken van de nieuwe plannen gaat men uit van een 'zero-base' aanpak. Alles wordt terug in vraag gesteld in functie van de crisis en het veranderende consumentengedrag. Een grote meerderheid heeft daarvoor reeds richtlijnen opgesteld en deze gecommuniceerd naar zijn lokale teams in de verschillende landen en naar zijn partners

Het volledig onderzoek kan hier (voor UBA-leden) gedownload worden.

Documenten