Nieuw beheercontract VRT: reclameplafond van 78 miljoen

VRT.png

De VRT maakte eind vorige week haar nieuwe beheersovereenkomst bekend; die werd samengevat in een lijvig document van 72 pagina's. Het akkoord bepaalt het kader waarbinnen de publieke omroep de komende vijf jaar zijn opdracht zal vervullen. "Er wordt voluit gekozen voor een digitale toekomst. De VRT zal voor iedereen in Vlaanderen media maken die er écht toe doen", aldus de VRT vastberaden.

De dotatie van de VRT, die voor dit jaar nog ongeveer 275 miljoen beslaat, zakt volgend jaar naar 265 miljoen, en tegen 2025 jaar naar 258 miljoen. Deze besparing zal deels gecompenseerd worden door het optrekken van de eigen inkomsten die VRT (vooral) mag halen uit reclame tot bijna 78 miljoen (niet-indexbaar, maar wel aanpasbaar als de markt groeit). Daarnaast voorziet de Vlaamse regering in een compensatie voor het ‘transformatieplan’ van de VRT (dat stipuleert dat de VRT zich moet omscholen tot een digitale voortrekker), ter waarde van 16 miljoen euro, te spreiden over vijf jaar.

In ruil voor deze financiële verzachtende maatregelen wordt van de openbare omroep meer transparantie verwacht en zal hij ook strenger worden gecontroleerd.

Wat het internationale aanbod op VRT NU en de longreads op VRT NWS betreft, die blijven behouden. Het akkoord moet wel nog worden goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Media Brand Strategy