Close-up van de Belgische gamingmarkt

gaming.jpg

Belgian Games en zijn partners Flega, Walga en hub.brussels voor de drie gewesten van ons land, publiceerden de resultaten van een nationale enquête die afgelopen zomer gevoerd werd bij bedrijven die nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling van video games.

Voornaamste les: het aantal spelers neemt toe, maar de nieuwkomers tellen minder werknemers. Vlaanderen blijft de meest productieve regio, de perspectieven zijn bemoedigend in Brussel en in Wallonië, maar globaal is er nog een lange weg af te leggen alvorens tot een gestructureerd en gefinancierd ecosysteem te komen dat een sterke groei van de omzet en het aantal jobs mogelijk maakt.

Voor 2019 telde België 114 ondernemingen (tegenover 95 het jaar ervoor). Met 82 bedrijven telt Vlaanderen er de meeste; in Wallonië en Brussel zijn respectievelijk 19 en 13 bedrijven gevestigd.

Vorig jaar werkten 1.100 mensen in de Belgische video gamingsector. Meer dan 59% van de bedrijven stelde twee tot tien mensen tewerk, 25% telde een enkele werknemer. Volgens de auteurs van de studie blijft de groei van het aantal voltijdse werknemers beperkt en is het niet echt gegroeid: “Het Belgische ecosysteem wordt geconfronteerd met een sterke brain drain van jonge afgestudeerden naar bedrijven in het buitenland of andere, beter ontwikkelde industrieën? Meer bedrijven werken dus met minder voltijds personeel.”

De omzet daalde in 2019 tot 70 miljoen euro (tegenover 93 miljoen euro het jaar ervoor), een daling die veel te maken zou hebben met de activiteiten van de Gentse studio Larian, de grootste speler binnen de sector die in 2019 geen nieuw spel releaste. Meer dan de helft van de respondenten bevestigde wel dat ze zich aan een omzetstijging verwachten in 2021.

Meer details hier.

Media Brand Strategy